Literatuurprijs van de EU voor romandebuut Gerda Blees

Met haar romandebuut Wij zijn het licht heeft schrijfster Gerda Blees (1985) zich flink in de kijker gespeeld. Eerst was er de Nederlandse Boekhandelsprijs, toen de nominatie voor de Libris Literatuur Prijs en nu is zij een van de winnaars van de literatuurprijs van de Europese Unie. Die laatste prijs levert 5000 euro op, maar bovenal internationale aandacht.

De European Union Prize for Literature wordt sinds 2009 toegekend aan de ‘beste opkomende’ auteurs uit de Europese landen die deelnemen aan het cultuurprogramma van de EU. Nationale jury’s kiezen met enige regelmaat per land een winnaar met een bescheiden, maar veelbelovend oeuvre. Gerda Blees debuteerde in 2017 met een verhalenbundel. In 2018 verscheen een dichtbundel, in 2020 gevolgd door haar eerste roman die is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een woongroep die besloot niet meer te eten. De jury van de Libris Literatuur Prijs 2021 - gewonnen door Jeroen Brouwers - zei over het boek: ‘Gerda Blees schetst in haar buitengewoon origineel gecomponeerde debuut een bezield, rijk, meeslepend en actueel portret van wat mensen zoeken die de wetenschap afwijzen, van wat mensen elkaar en zichzelf aan kunnen doen, om maar een kudde te vormen, een groep, een ‘wij’.’

De literatuurprijs van de EU mag niet worden verward met de Europese Literatuurprijs, een puur Nederlands initiatief en bedoeld om de beste Europese roman in Nederlandse vertaling te bekronen. 


Deel deze pagina