De (nieuwe) Grote Poëzieprijs ook voor bundels in eigen beheer

De Grote Poëzieprijs, opvolger van de VSB Poëzieprijs voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, staat voortaan ook open voor bundels die in eigen beheer worden uitgegeven. Daarmee maakt een grotere groep dichters kans om 25.000 euro te winnen. Inzenden kan nog tot 31 december. Vanaf 2020 zal het aantal poëzieprijzen verder worden uitgebreid.

Met De Grote Poëzieprijs starten Poetry International, School der Poëzie en Maatschappij der Nederlandse Letterkunde een groot offensief om Nederlandstalige poëzie een ‘levendig en veelzijdig platform’ te geven. Aan nieuwe prijs zijn educatieve en publieksprogramma’s verbonden die naast genomineerde bundels en dichters ook de actuele ‘Staat van de poëzie’ moeten presenteren. In de periode 2020 – 2025 moet de prijs uitgroeien tot De Grote Poëzieprijzen, een groots en veelzijdig jaarlijks evenement dat prijzen uitreikt voor de beste Nederlandstalige bundel, maar ook voor het beste poëziedebuut, het beste gedicht en de beste Spoken Word act of artiest in het taalgebied, in combinatie met een publieks- en jongerenprijs. 

Maar nu eerst de Grote Poëzieprijs 2019. Een vijfkoppige jury, benoemd door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, zal Nederlandstalige bundels beoordelen die zijn verschenen tussen 1 september 2017 en 31 december 2018. Anders dan bij de VSB Poëzieprijs het geval was, kunnen ook bundels die in eigen beheer zijn uitgegeven worden ingezonden. Het deelnamebedrag is 75 euro per ingezonden titel. De prijsuitreiking is op zondag 16 juni. Meer informatie: www.poezieprijs.nl


Deel deze pagina