Hannah van Binsbergen: gouden poëziedebuut

De Nederlandse dichter Hannah van Binsbergen (1993) heeft de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut van 2016 gewonnen. Sinds dit jaar is de Vlaamse prijs toegankelijk voor poëzie uit Vlaanderen én Nederland. Met haar debuut Kwaad gesternte maakt Van Binsbergen ook kans op de VSB Poëzieprijs die donderdag 26 januari wordt uitgereikt.

De jury van de Herman de Coninckprijs over Kwaad gesternte: 'Haar debuutbundel laat alle ingrediënten zien voor een belangwekkend dichterschap. Deze poëzie is filosofisch, thematisch rijk en meerstemmig zonder een overkoepelend perspectief te verliezen. Twijfelend en trefzeker tegelijk gaat Van Binsbergen in haar poëzie de dialoog aan met de romantiek van Baudelaire en de bewogenheid van de latere Gorter. Daarbij geeft ze een stem aan een jonge generatie (taal)kunstenaars die in een wereld vol marktwerking een sterk gevoel van onmacht ervaart – interessant genoeg met een grote controle over de taal.' Van Binsbergen is ook genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2017, die op 26 januari wordt uitgereikt. De jury van deze belangrijkse poëzieprijs stelt in haar toelichting: 'Een verbluffende debuutbundel met geen enkel zwak gedicht. Trefzekerder kun je niet weifelen. Hannah van Binsbergen zoekt in Kwaad gesternte verbeten naar houvast, niet als uniek individu maar als onbeduidend radertje in het systeem.'

Naast het beste debuut bekroont Vlaanderen met de Herman de Coninckprijs ook de beste bundel van het afgelopen jaar. Dat werd Zing Zing van Peter Verhelst die de prijs twee keer eerder in ontvangst nam.

n.b. Hannah van Binsbergen won op 26 februari inderdaad de VSB Poëzieprijs 2017, als eerste debutante in de lange geschiedenis van deze prijs. 


Deel deze pagina