Constantijn Huygens-prijs voor dichter Hans Tentije

Terwijl de prijsuitreiking nog even op zich laat wachten, is nu al bekend dat aan dichter Hans Tentije (1944) de Constantijn Huygens-prijs 2018 is toegekend. De jury roemt zijn beeldrijke poezie ‘die met uiterste preciesie taferelen en panorama’s schildert.’ De oeuvreprijs, met 2000 euro verhoogd tot 12.000 euro, is een van de literaire bekroningen van de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag. De vorige winnaar was Atte Jongstra.

Sinds zijn debuut in 1975 bouwde de in Beverwijk geboren Hans Tentije (pseudoniem van Johann Krämer) een oeuvre op van zestien dichtbundels. Werk van grote consistentie en constante kwaliteit, aldus de jury. Het zijn verhalende gedichten die vooral worden gekenmerkt door ‘trefzekere observatie, oog voor detail en rake typeringen van personages en landschappen’. Soms vloeien werkelijkheid, droom en verbeelding in elkaar over, ‘wat tot bijzondere inzichten leidt.’ In 2005 kreeg Tentije de Vlaamse Guido Gezelleprijs, zijn andere twee bekroningen (Lucy B. en C.W. Van der Hoogt-prijs, Herman Gorterprijs) dateren al van 1979.

De Constantijn-Huygensprijs wordt, gelijk met de andere literaire prijzen van de Jan Campert-Stichting, uitgereikt op 21 januari 2018 tijdens het Schrijversfeest in Den Haag.


Deel deze pagina