Alfred Birney: kans op drie literaire prijzen

Op de lijsten van bestverkochte boeken van het CPNB komt het boek niet voor. Blijkbaar liep het grote publiek nog niet warm genoeg voor de in 2016 verschenen roman De tolk van Java, alle lovende recensies en een aanbeveling van Adriaan van Dis in DWDD ten spijt. Maar het tij kan keren, nu auteur Alfred Birney is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2017, op de longlist staat van de Belgische Fintro Literatuurprijs 2017 en nu al zeker is van de Henriëtte Roland Holst-prijs 2017.

In de boeken van Alfred Birney (1951) neemt zijn Nederlands-Indische familiegeschiedenissen een centrale plaats in. Zo ook in De tolk van Java, waarin hij afrekent met talloze mythen over het koloniale verleden van Nederland en de directe gevolgen daarvan voor de betrokkenen en hun nazaten. De jury van de Henriëtte Roland Holst-prijs schrijft: ‘Van de allereerste, meer dan anderhalve pagina voortrazende openingszin sleept De tolk van Java de lezer mee in een kolkende stroom van getuigenissen, herinneringen, commentaren en commentaar op commentaren. Naar adem happen kan slechts tussen de taferelen door die afwisselend verbijstering, ontroering en verontwaardiging opwekken. De roman is één nietsontziende poging van (hoofdpersoon) Alan om de terreur van zijn vader te begrijpen alsook diens politieke keuzes. Vergevingsgezind toont de zoon zich nauwelijks – daarvoor was de mishandeling door zijn vader te pijnlijk, de verwaarlozing door zijn moeder te schrijnend. Toch is zijn relaas niet liefdeloos en al helemaal niet larmoyant. Daarvoor is het te strijdvaardig en, verrassend genoeg, te laconiek en te humoristisch.’ 

Voor de Libris Literatuurprijs neemt Alfred Birney het op tegen Walter van den Berg (Schuld), Arnon Grunberg (Moedervlekken), Jeroen Olyslaegers (Wil), Marja Pruis (Zachte riten) en Lize Spit (Het smelt). Op Walter van den Berg na komen al deze namen en titels ook voor op de longlist van de Belgische Fintro Literatuurprijs (vh De Gouden Uil). Uitreikingen: Libris Literatuurprijs 8 mei, Fintro Literatuurprijs 14 mei, Henriëtte Roland Holstprijs 23 september.

Deel deze pagina