Dichters op prijzenjacht

Hoogtijdagen voor de Nederlandse poëzie! Op 28 januari wordt de beste dichtbundel van het afgelopen jaar bekroond met de VSB Poëzieprijs (25.000 euro). Precies een week later is de naam bekend van de winnaar van de zesde Turing Gedichtenwedstrijd: hij of zij krijgt 10.000 euro voor het uitverkoren gedicht. Zo'n bedrag is mooi meegenomen, maar soms lijkt meedoen fijner dan winnen.

Gerrit Komrij en Ramsey Nasr flankeren Henk van Loenen, de tweede winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd (2010)

Opnieuw is er massaal ingestuurd voor de (zesde) editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Het jaarlijkse gemiddelde van ruim 10.000 inzendingen is ook nu probleemloos gehaald. Het bijzondere van de prijs schuilt in de hoofdprijs van 10.000 euro voor het winnende gedicht, maar ook in de manier van jureren: dit gebeurt op basis van anonimiteit van de inzender. Ook de juryleden horen pas op de dag van de uitslag de naam van de maker van het winnende gedicht. In principe gelijke kansen voor iedereen dus, maar in de praktijk blijkt dat de winnaars vaak al meerdere poëziebundels op hun naam hadden staan. Het poëzietijdschrift Awater liet eind vorig jaar een aantal van hen aan het woord, en uit de korte interviews blijkt dat winnen vaak minder leuk is dan het lijkt. Onno Kosters (winnaar 2012) zegt bijvoorbeeld: ‘De prijs wordt toch vooral als een toevalstreffer beschouwd, die verder niets zegt over de kwaliteit van je poëzie als geheel. De prijs creëerde een kortstondig circus, maar heeft voor mij geen deuren geopend tot nieuwe podia of publicaties.’ Hij noemt de hoogte van het prijzengeld absurd, maar laat ook fijntjes weten dat bijna eenderde van de 10.000 euro naar de fiscus gaat. Henk van Loenen (winnaar 2010) keek ook terug: ‘Omdat ik nogal verlegen ben, mijd ik de schijnwerpers, de prijsuitreiking was dan ook een nachtmerrie voor me.’ De winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd 2015 wordt bekendgemaakt op woensdag 4 februari, tijdens de slotavond van de Poëzieweek in de Stadsschouwburg Amsterdam. 

VSB Poëzieprijs  Van een heel andere orde, maar minstens zo stressvol voor genomineerden, is de VSB Poëzieprijs 2015 voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. De kwaliteit van de 107 inzendingen was hoog: de jury had grote moeite om tot een shortlist van vijf kanshebbers te komen. Ondanks het vele jonge talent ‘met bundels van een verbluffend hoog niveau’ zijn de vijf uitverkorenen toch gevestigde namen: Piet Gerbrandy (Vlinderslag), Sasja Janssen (Ik trek mijn species aan), Hester Knibbe (Archaïsch de dieren), Alfred Schaffer (Mens Dier Ding) en Peter Verhelst (Wij totale vlam). Voor Gerbrandy (1958), Janssen (1968) en Verhelst (1962) is het de eerste nominatie voor de VSB-prijs, die sinds 1994 wordt uitgereikt. Knibbe (1946) haalde in 1994 haar eerste nominatie binnen en Alfred Schaffer (1973) werd zelfs drie keer eerder genomineerd. De prijsuitreiking is op 28 januari in de Kunsthal in Rotterdam.

Deel deze pagina