Wint debutant Inge Schilperoord eerste ECI Literatuurprijs?

Los van de vraag of je carrière er echt mee gediend is: een beginnend schrijver wint zelden meteen een grote literaire prijs. Het overkwam Brigitte Raskin, P.F. Thomése en Margriet de Moor, maar dat is al even geleden (AKO 1989, 1991, 1992). Daarna sneuvelden debutanten, als ze al genomineerd werden, vroegtijdig. Peter Buwalda haalde met zijn Bonita Avenue in 2011 de shortlists van Libris, AKO én NS Publieksprijs, maar bleef met lege handen achter. Kortom: maakt Inge Schilperoord met haar bejubelde romandebuut Muidhond serieus kans op de eerste ECI Literatuurprijs?

‘Allemachtig, wat een geweldig boek. Ik heb er maar één woord voor: Onontkoombaar.’ Aldus collega-auteur Renate Dorrestein op de website van de ECI Literatuurprijs over de debuutroman van forensisch psycholoog Inge Schilperoord. Van de Volkskrant kreeg Muidhond vijf sterren, van NRC Handelsblad vier en Trouw betitelde het boek als ‘een goed geschreven, zeer beklemmende en verontrustende roman’. Begin oktober zag Schilperoord haar boek al bekroond met de (Vlaamse) Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige romandebuut. De jury was onder de indruk van de intense spanning die wordt opgebouwd en resulteert in een beklijvend verhaal. De lezer wordt afwisselend aangetrokken en afgestoten door de geschiedenis van Jonathan die bij gebrek aan bewijs voor een zedenmisdrijf is vrijgesproken van tbs. De laat twintiger trekt weer in bij zijn oude, eenzame moeder, met het vaste voornemen een ander, beter mens te worden. Uiteindelijk loopt hij in de fuik die tot een even onontkoombare als verrassende afloop leidt, aldus de jury.

In de finale van de ECI Literatuurprijs (de opvolger van de AKO Literatuurprijs) neemt Inge Schilperoord het op tegen zwaargewichten als Jeroen Brouwers (Het hout), de al eerder genoemde Thomése (De onderwaterzwemmer) en Mark Schaevers (Orgelman), winnaar van de recent uitgereikte Gouden Boekenuil. Hoe op 12 november de uitslag voor haar ook zal uitpakken: de Franse en Engelse vertaalrechten van Muidhond zijn al verkocht, evenals de filmrechten. Voor geïnteresseerden hier een leesfragment uit het boek. En voor wie nieuwsgierig is naar de betekenis van de titel: muidhond is een andere naam voor de zeelt, de zoetwatervis die ook op de cover van het boek staat afgebeeld.

Deel deze pagina