Publiek krijgt ook stem bij nieuwe 'Grote Poëzieprijs'

De VSB Poëzieprijs, dit jaar voor de laatste keer uitgereikt, krijgt een waardige opvolger. Met financiële garanties van onder meer het Elise Mathildefonds en het Van Beuningen / Peterich-fonds komt er een nieuwe 'grote' prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel. De organisatie blijft in handen van Poetry International. VSBfonds heeft aangekondigd bij te dragen aan een 'fluwelen overgang'.

De doorstart van de belangrijkste poëzieprijs werd bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2018 aan Joost Baars. Bas Kwakman, directeur van Poetry International sprak bij die gelegenheid van een forse ambitie. 'Net als de VSB Poëzieprijs wil zij de komende jaren de kennis van en het enthousiasme voor poëzie breed bevorderen. Prioriteiten daarbij zijn trajecten binnen het middelbaar onderwijs en de presentatie van de genomineerde bundels en dichters in Nederland en Vlaanderen. De ambitie reikt echter verder. Het streven is om de prijs uit te breiden met een publiekprijs en om te zorgen voor bijzondere aandacht voor Spoken Word. In februari volgen gesprekken met een grote partner die nu al heeft aangegeven deze ambities te delen'. De voorlopige titel van de prijs is Grote Poëzieprijs.

De VSB Poëzieprijs is sinds 1992 bekroont jaarlijks de beste  bundel met een bedrag van 25.000 euro. De prijs kent grote laureaten als Hugo Claus, Leo Vroman, Gerrit Kouwenaar, Rutger Kopland en Anneke Brassinga. Recente winnaars zijn Ester Naomi Perquin, Ilja Leonard Pfeijffer en Hannah van Binsbergen. Een aanpassing in het donatiebeleid van het VSBfonds dat de prijs financieel ondersteunde, maakt dat de bekroning van een bundel poëzie niet meer past in de nieuwe koers van het fonds.

Deel deze pagina