De Grote Poëzie Prijs krijgt een nog grotere 'concurrent'

Dichtend Nederland kan opgelucht ademhalen: de Grote Poëzie Prijs is gered en krijgt vanaf 2024 zelfs concurrentie van een nieuwe, nog grotere onderscheiding: de Johan Polak Poëzie Prijs. Beide richten zich op Nederlandstalige dichtbundels, met in totaal 70.000 euro aan prijzengeld.

Het nieuwe, in 2024 te openen Veerhuis in Rotterdam heeft zich ontfermd over de Grote Poëzie Prijs. De laatst jaren leidde die prijs, sinds 2019 de opvolger van de legendarische VSB Poëzieprijs, een moeizaam bestaan. Het was voor de nieuwe eigenaar, de Poëzieclub steeds lastiger geworden om een nieuwe hoofdsponsor te vinden die bereid was het prijzengeld van 20.000 euro op tafel te leggen. Tot overmaat van ramp nam de laatste winnaar, dichter marwin vos, bij de prijsuitreiking openlijk afstand van sponsor Boskalis wegens diens activiteiten in de Filipijnen. Het Veerhuis in Rotterdam neemt vanaf 2024 het stokje over. Dit nieuwe schrijvershuis aan de Maas wil het schrijfklimaat in Nederland stimuleren.

Johan Polak Prijs. Nóg groter nieuws was de introductie van de Johan Polak Poëzie Prijs. Deze wordt vanaf volgend jaar toegekend. Net als bij De Grote Poëzieprijs is het een bekroning voor Nederlandstalige gedichtenbundels, alleen is het prijzengeld veel hoger (50.000 euro). Ook kunnen dichters drie jaar achtereen met hetzelfde werk kans maken om te winnen. Per jaarlijkse toekenning gaat het om bundels die in de drie voorafgaande jaren zijn verschenen. De prijs is een eerbetoon aan aan de Amsterdamse uitgever en boekhandelaar Johan Polak (1928-1992). De stichting die zijn nalatenschap beheert, heeft het voortbestaan van de prijs voor zeker 25 jaar gegarandeerd. De prijsuitreiking is ieder jaar op 25 mei, de sterfdag van Joan Polak.Deel deze pagina