Jeroen Brouwers passeert met “Libris” kwart miljoen aan prijzengeld

Dankzij de Libris Literatuur Prijs 2021 is Jeroen Brouwers de grens van een kwart miljoen euro aan prijzengeld ruim gepasseerd. De 81-jarige auteur heeft nu vrijwel alle grote Nederlandse en Vlaamse literatuurprijzen op zijn naam staan. Hij weigerde in 2007 de Prijs der Nederlandse Letteren. Wat alleen nog rest is de P.C. Hooft-prijs voor zijn indrukwekkende oeuvre (en volgens zijn fans de Nobelprijs voor literatuur).

Jeroen Brouwers kreeg zijn eerste bekroning in 1967, de Vijverbergprijs (1500 gulden), voor zijn romandebuut Joris Ockeloen en het wachten. Later zou hij onder meer de Constantijn Huygensprijs (10.000 gulden), de AKO Literatuurprijs (50.000 euro), de ECI Literatuur Prijs (50.000) en in 2021 dus de Libris Literatuurprijs (50.000) in ontvangst nemen. Zijn in 2001 verschenen roman Geheime Kamers leverde drie literaire prijzen op: Multatuliprijs, Gouden Uil en AKO. 

De zuiderburen eerden Brouwers, die lang geleden in Belgisch Limburg neerstreek, tot nu toe met drie keer een Gouden Uil, met de eerste prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking (25.000) en met de Literatuurprijs van de Vlaamse provincies (10.000). Ook bezit Brouwer de Orde van de Vlaamse Leeuw. Volgens het ‘literaire prijsbeest’ (aldus Knack) zelf doet al die lof hem weinig. ‘Die prijzen komen op je af. Je hoeft daar geen moeite voor te doen. Na het applaus voor de prijs vergeet je die weer onmiddellijk.’ Niet zo verwonderlijk dus dat Brouwers prijsuitreikingen ('Circussen van ijdelheid') doorgaans aan zich voorbij laat gaan. In 2007 weigerde hij de Prijs der Nederlandse Letteren. Waar de commerciële boekenhandelketens AKO en Libris voor hun literatuurprijzen flink in de buidel tast(t)en (n.b. voor één geschreven boek), vond Brouwers het prijzengeld van 16.000 euro voor de belangrijkste oeuvreprijs van Vlaanderen en Nederland beschamend laag. Twee jaar later werd het prijzengeld alsnog verhoogd naar 40.000 euro. 

Een prijs die in ieder geval nog ontbreekt op de palmares van Jeroen Brouwers is de P.C. Hooft-prijs (60.000), die andere belangrijke oeuvreprijs binnen de Nederlandse letteren. Nu Brouwers (wederom) heeft aangekondigd na een lange carrière met schrijven te zullen stoppen, lijkt de tijd rijp om deze omissie weg te poetsen.

Deel deze pagina