De Jo Peters Poëzieprijs (2500 euro) voor dichters met een klein oeuvre houdt op te bestaan. De Stichting Poeziefestival Landgraaf die de prijs toekende, heeft zichzelf op 1 januari opgeheven. Na dertig jaar activiteiten te hebben georganiseerd in Landgraaf en de regio Zuid-Limburg, is wegens teruglopende belangstelling en te weinig animo voor een rol in het bestuur, de stekker eruit getrokken. De eerste prijs, vernoemd naar de in 2001 overleden bibliofiel uitgever en festival organisator Jo Peters, werd in 2002 gewonnen door Alfred Schaffer. Latere winnaars waren onder anderen Hagar Peeters, Jan-Willem Anker, Ester Naomi Perquin en Kira Wuck.
Eigenlijk zou hij in februari worden uitgereikt: de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 voor de beste korteverhalenbundel. Maar het aanbod aan titels verschilt per jaar zo sterk, dat de organisatie heeft besloten er een tweejaarlijkse prijs van te maken. De eerstvolgende uitreiking is dus pas in februari 2025.
Lees verderDichtend Nederland kan opgelucht ademhalen: de Grote Poëzie Prijs is gered en krijgt vanaf 2024 zelfs concurrentie van een nieuwe, nog grotere onderscheiding: de Johan Polak Poëzie Prijs. Beide richten zich op Nederlandstalige dichtbundels, met in totaal 70.000 euro aan prijzengeld.
Lees verderAnjet Daanje heeft niet alleen een prachtige roman geschreven, maar ook geschiedenis. Nooit eerder won een auteur met één titel (Het lied van ooievaar en dromedaris) de twee grootste Nederlandse commerciële literatuurprijzen (Boekenbon, Libris). De bestseller werd ook uitgeroepen tot Beste Groninger Boek.
Lees verderMet zijn lijvige biografie van Willem van Oranje won literair-historicus René van Stipriaan binnen enkele dagen de twee belangrijkste prijzen op zijn vakgebied: de Libris Geschiedenis Prijs (50.000) en De Nederlandse Biografieprijs (15.000). ‘Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek dat de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn’, aldus een van de jury’s.
Lees verderDe belangrijkste poëzieprijs van het Nederlands taalgebied wordt in 2023 niet uitgereikt. De reden: de Poëzieclub, de organiserende instantie, krijgt het benodigde geld (20.000 euro) niet bij elkaar. Daarmee is Roelof ten Napel de voorlopig laatste winnaar van De Grote Poëzieprijs.
Lees verderDe prijzenkast van Marieke Lucas Rijneveld begint aardig vol te geraken. Dit keer, met de roman Mijn lieve gunsteling, gaat het om de nieuwe Vlaamse literatuurprijs De Boon in de categorie fictie en non-fictie. Er is een geldbedrag van 50.000 euro aan verbonden, plus een ring.
Lees verderDe P.C. Hooft-prijs 2022 voor proza (60.000 euro) is toegekend aan Arnon Grunberg. Volgens de jury is hij als schrijver ongeëvenaard in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht. ‘Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft.’
Lees verderMet haar romandebuut Wij zijn het licht heeft schrijfster Gerda Blees (1985) zich flink in de kijker gespeeld. Eerst was er de Nederlandse Boekhandelsprijs, toen de nominatie voor de Libris Literatuur Prijs en nu is zij een van de winnaars van de literatuurprijs van de Europese Unie. Die laatste prijs levert 5000 euro op, maar bovenal internationale aandacht.
Lees verderDankzij de Libris Literatuur Prijs 2021 is Jeroen Brouwers de grens van een kwart miljoen euro aan prijzengeld ruim gepasseerd. De 81-jarige auteur heeft nu vrijwel alle grote Nederlandse en Vlaamse literatuurprijzen op zijn naam staan. Hij weigerde in 2007 de Prijs der Nederlandse Letteren. Wat alleen nog rest is de P.C. Hooft-prijs voor zijn indrukwekkende oeuvre (en volgens zijn fans de Nobelprijs voor literatuur).
Lees verderVlaanderen komt met een nieuwe grote literatuurprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalige boeken. ‘De Boon’, vernoemd naar de volksschrijver Louis Paul Boon, heeft een royale prijzenpot van twee keer 50.000 euro voor fictie en non-fictie, en voor kinder- en jeugdliteratuur. De eerste uitreiking is op 17 maart 2022. Auteurs en illustratoren kunnen ook zelf inzenden.
Lees verderDe Johnny van Doornprijs voor poëzie als podiumkunst, tussen 1993 en 2012 jaarlijks uitgereikt aan dichters als Jules Deelder, Bart Chabot, Spinvis en Nico Dijkshoorn, wordt nieuw leven ingeblazen door de Stichting Poëzieclub. De reden: poëzie bloeit als nooit tevoren op festivals en literaire avonden, waarbij vooral jonge beoefenaars een nieuwe impuls aan de ‘orale woordkunst’ geven . Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.
Lees verderDe P.C. Hooft-prijs 2020 is toegekend aan schrijver en filosoof Maxim Februari (1963). Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza en wordt dinsdag 26 mei uitgereikt. Er is een geldbedrag van 60.000 euro aan verbonden. Eerder dit jaar won Februari ook de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht.
Lees verderHet was groot nieuws voor de Nederlandse misdaadauteurs: BookSpot zou drie tot vijf jaar lang De Gouden Strop financieren, de prijs voor het spannendste boek, en het prijzengeld verdubbelen tot 20.000 euro. Dat laatste gebeurde, maar de andere afspraak komt de boekenwebwinkel (voorheen ECI) niet na.
Lees verderOp 5 oktober wordt in Utrecht de eerste Onze Taal/ANV-taalboekenprijs uitgereikt. Aan de titel ‘beste boek over (de Nederlandse) taal’ is een geldbedrag van 3000 euro verbonden. Er zijn zes boeken genomineerd.
Lees verderEr komt dit jaar een nieuwe prijs voor boeken over onderwerpen als politiek, geschiedenis, sport en reizen: de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie. Net als bij de bestaande romanprijs van dezelfde organisatie, is er een geldbedrag van 50.000 euro aan verbonden. Beide prijzen worden in november uitgereikt.
Lees verderDe Grote Poëzieprijs, opvolger van de VSB Poëzieprijs voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, staat voortaan ook open voor bundels die in eigen beheer worden uitgegeven. Daarmee maakt een grotere groep dichters kans om 25.000 euro te winnen. Inzenden kan nog tot 31 december. Vanaf 2020 zal het aantal poëzieprijzen verder worden uitgebreid.
Lees verderRemco Campert heeft voor zijn bijdrage aan de kunsten de eerste erepenning van de Akademie van Kunsten in ontvangst genomen. Het is een blijk van waardering van vijftig collega’s die de 88-jarige schrijver ‘graag wat wilden teruggeven’. Onlangs kondigde Campert aan te zullen stoppen met schrijven.
Lees verderDe Brockway Prijs, de tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, is toegekend aan de Fransman Daniel Cunin (1963). Aan de prijs, die is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds, is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. De prijsuitreiking is op vrijdag 1 juni tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam.
Lees verderMet zijn gedicht Laatste foto van de vrede heeft dichter/uitgever Jan-Paul Rosenberg (51) de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd gewonnen. Er waren dit jaar ruim 8300 inzendingen voor de grootste prijs ter wereld voor één gedicht: 10.000 euro. ‘Als grote thema's golden dit jaar burgerlijkheid, wreedheid, onrecht, de liefde (of het verlies daarvan), de vergankelijkheid en de natuur’, aldus de jury onder voorzitterschap van dichter Tsead Bruinja.
De VSB Poëzieprijs, dit jaar voor de laatste keer uitgereikt, krijgt een waardige opvolger. Met financiële garanties van onder meer het Elise Mathildefonds en het Van Beuningen / Peterich-fonds komt er een nieuwe 'grote' prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel. De organisatie blijft in handen van Poetry International. VSBfonds heeft aangekondigd bij te dragen aan een 'fluwelen overgang'.
Lees verderDe Zuid-Afrikaanse dichteres, schrijfster en academicus Antjie Krog (1952) krijgt in april De Gouden Ganzenveer uitgereikt. Deze culturele prijs gaat jaarlijks naar een persoon die zich onderscheidt op het gebied van het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied. De vorige laureaat was Arnon Grunberg.
Deze maand worden de laatste literatuurprijzen van het afgelopen jaar uitgereikt. Om te beginnen op 11 januari de BNG Bank Literatuurprijs (15.000 euro), waarvoor vier jonge auteurs zijn genomineerd. Anderhalve week later volgen de Haagse literatuurprijzen van de Jan Campert-stichting, waaronder de Constantijn Huygens-prijs (12.000 euro). Die gaat dit keer naar dichter Hans Tentije voor zijn poëtische oeuvre.
Lees verderDit jaar niet een Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek, maar twee. Omdat de prijs vijf jaar bestaat heeft de jury besloten extra in de buidel te tasten en auteur Koos van Zomeren te eren voor zijn omvangrijke oeuvre. 'In zijn eentje heeft hij het Nederlands natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild', zo luidt het. De speciale en de 'gewone' Jan Wolkers Prijs worden op 15 oktober uitgereikt.
Lees verderTerwijl de prijsuitreiking nog even op zich laat wachten, is nu al bekend dat aan dichter Hans Tentije (1944) de Constantijn Huygens-prijs 2018 is toegekend. De jury roemt zijn beeldrijke poezie ‘die met uiterste preciesie taferelen en panorama’s schildert.’ De oeuvreprijs, met 2000 euro verhoogd tot 12.000 euro, is een van de literaire bekroningen van de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag. De vorige winnaar was Atte Jongstra.
Lees verderMet een totaalbedrag van 85.000 euro aan prijzengeld heeft de ECI Literatuurprijs zichzelf uitgeroepen tot grootste literaire prijs van Nederland en Vlaanderen. Hoofdprijs (50.000 euro) en Lezersprijs (10.000 euro) blijven gelijk. Nieuw is dat de vijf genomineerde auteurs van wie het boek niet bekroond wordt, voortaan 5000 euro tegemoet mogen zien.
De toekomst van de Woutertje Pieterse Prijs is ongewis geworden doordat sponsor Bruna zich plotseling heeft teruggetrokken. In 2014 dreigde ook al een einde te komen aan de prijs voor het beste jeudgdboek van het jaar. Bruna dichtte toen als nieuwe sponsor het financiële gat, maar heeft nu aangekondigd zich uitsluitend te willen richten op zijn kernactiviteiten. Het financieren van de Woutertje Pieterse Prijs, die sinds 1988 wordt uitgereikt, past daar niet bij.
Lees verderOp 24 januari 2018 zal voor de 25-ste en laatste keer de VSB Poëzieprijs (25.000 euro) worden uitgereikt. Een prijs voor de beste poëziebundel van het jaar past niet in de nieuwe koers die het VSBfonds gaat varen. Wel wil het fonds projecten op het gebied van poëzie blijven ondersteunen, mits deze aansluiten bij het aangepaste beleid. Een nieuwe prijs ‘die recht doet aan de maatschappelijke waarde van poëzie’ wordt niet uitgesloten.
Lees verderDe Fintro Literatuurprijs, de voormalige Gouden Boekenuil, houdt na twee jaar alweer op te bestaan. Jeroen Olyslaegers, afgelopen weekend door zowel vakjury als publiek bekroond voor zijn roman WIL, is daarmee de laatste winnaar van deze Belgische prijs voor Nederlandstalig literair werk. De organisatie zoekt naar een ‘nieuw format’ om een breed publiek warm te maken voor literatuur. Omroep VRT speelt hierbij naar verluidt een belangrijke rol.
Lees verderJolande Withuis, winnaar van de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010, is een van de vijf kanshebbers op de Brusseprijs 2017. Haar biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld wordt daarmee gezien als een van de beste journalistieke boeken van het afgelopen jaar.
Lees verderOp de lijsten van bestverkochte boeken van het CPNB komt het boek niet voor. Blijkbaar liep het grote publiek nog niet warm genoeg voor de in 2016 verschenen roman De tolk van Java, alle lovende recensies en een aanbeveling van Adriaan van Dis in DWDD ten spijt. Maar het tij kan keren, nu auteur Alfred Birney is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2017, op de longlist staat van de Belgische Fintro Literatuurprijs 2017 en nu al zeker is van de Henriëtte Roland Holst-prijs 2017.
De vakjury van de Belgische Fintro Literatuurprijs voor Nederlandstalige boeken (voorheen De Gouden Boekenuil) heeft twintig schrijvers op de longlist gezet. Vier Vlaamse en maar liefst zestien Nederlandse auteurs maken kans op de geldprijs van 25.000 euro. Ook is er een lezersjury die 2500 euro mag weggeven. De uitreiking is op 14 mei. Hagar Peeters kreeg de prijs in 2016 voor haar roman Malva.
Lees verderDe Nederlandse dichter Hannah van Binsbergen (1993) heeft de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut van 2016 gewonnen. Sinds dit jaar is de Vlaamse prijs toegankelijk voor poëzie uit Vlaanderen én Nederland. Met haar debuut Kwaad gesternte maakt Van Binsbergen ook kans op de VSB Poëzieprijs die donderdag 26 januari wordt uitgereikt.
Lees verderDe P.C. Hooft-prijs 2017 gaat naar essayist en schrijver Bas Heijne (1960). Aan de prijs, de belanrijkste in de Nederlandse letterkunde, is een bedrag van 60.000 euro verbonden. De laureaat schrijft volgens de jury ‘als een denker en denkt als een lezer’. De uitreiking is op 18 mei. Voor Dutch Heights schreef Heijne in 2010 een essay over kunst- en cultuurprijzen.
Lees verderNachoem M. Wijnberg is een van de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2017. Met 25.000 euro is dit de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel. Wijnberg won deze prijs al eerder, in 2009. De uitreiking is op 26 januari 2017. 'De Nederlandstalige poëzie heeft in 2016 meer gedaanten dan ooit. Ze is vertrouwd en tegelijk ook bevreemdend', aldus de jury.
De Jan Campert-Stichting heeft de namen bekendgemaakt van de winnaars van de literaire prijzen van de gemeente Den Haag: Jan Baeke (Jan Campert-prijs), Anton Valens (F. Bordewijk-prijs) en Kees ’t Hart (J. Greshoff-prijs). Eerder was al naar buiten gebracht dat Atte Jongstra de belanrijke Constantijn Huygens-prijs krijgt voor zijn gehele oeuvre. De prijzen worden op 22 januari 2017 uitgereikt.
Lees verder
Hoe vaak gebeurt het dat een publieksjury dezelfde winnaar aanwijst als de vakjury? Het was dan ook best een verrassing dat zowel de allereerste ECI Lezersprijs als de ECI Literatuurprijs van de jury van beroepsrecensenten toeviel aan Martin Michael Driessen voor zijn boek Rivieren. Tweemaal de eer en tweemaal het prijzengeld dus voor de bekroonde auteur die in totaal 60.000 euro rijker huiswaarts keerde.
Lees verderTien kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel en maken daarmee kans uitgeroepen tot beste kinderboek van het afgelopen jaar. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke auteur de felbegeerde Gouden Griffel in bezit mag nemen. Vorig jaar was dat Bette Westra, voor haar boek Doodgewoon.
Lees verderHet Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2016 (35.000 euro) toegekend aan literair vertaler Babet Mossel. Zij vertaalt werken uit de Britse en Amerikaanse literatuur en krijgt de prijs onder meer vanwege haar buitengewoon grote vakmanschap en het vermogen haar auteurs een overtuigende Nederlandse stem te geven en toch hun historische en culturele eigenheid te behouden.
Lees verderMet 10.243 deelnemende gedichten sloot dit weekend de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Daarmee is de magische grens van 10.000 inzendingen opnieuw overschreden. De wedstrijd met de hoogste prijs voor één gedicht ter wereld trok dit jaar 3.225 deelnemers, onder wie 523 Vlamingen. De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 3 februari 2015, de slotavond van de Poëzieweek 2016, in de Stadsschouwburg Amsterdam.
Lees verderLos van de vraag of je carrière er echt mee gediend is: een beginnend schrijver wint zelden een van de grote literaire prijzen. Het overkwam Brigitte Raskin, P.F. Thomése en Magriet de Moor, maar dat is al even geleden (AKO 1989, 1991, 1992). Kortom: hoe serieus zijn de kansen van Inge Schilperoord en haar alom bejubelde romandebuut Muidhond op de eerste ECI Literatuurprijs?
Lees verderDonderdag 8 oktober maakt Remco Campert (1929) zijn opwachting in het koninklijke paleis te Brussel om daar de Prijs der Nederlandse Letteren (40.000 euro) uit handen van koning Filip te ontvangen. Een mooie beloning voor een carrière die bijna 65 jaar geleden begon met de gedichtenbundel Vogels vliegen toch. Op de dag van de uitreiking verschijnt zijn nieuwste bundel, Verloop van jaren.
Lees verderEen dichtbundel verkozen tot beste kinderboek van het jaar: het gebeurt zelden of nooit bij de toekenning van de Gouden Griffel. Maar Doodgewoon van Bette Westera (tekst) en Sylvia Weve (illustraties) is dan ook geen dood-gewoon boek. Het is een bundeling van verdrietige en vrolijke verzen over de dood, volgens de jury ‘een bezit voor het leven’. Eerder dit jaar kregen de makers al de Woutertje Pieterse Prijs, een andere hoge onderscheiding voor jeugdliteratuur.
Lees verderDe Gysbert Japicxpriis (10 oktober) is met 10.000 euro de grote prijs van de Friese literatuur. De naam verwijst naar de zeventiende-eeuwse Friese renaissancedichter Gysbert Japicx, geboren in Bolsward. Dat is ook de plek waar tweejaarlijks de prijsuitreiking plaatsvindt. Winnaar van deze editie is de schrijver Koos Tiemersma die zijn bekroonde roman Einum alvast in het Nederlands heeft vertaald.
Lees verderDe statige Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, opgericht in 1766, deelt deze maand weer haar traditionele prijzen uit. Zo is er de bekroning voor de beste prestatie op het gebied van woordenboeken en tekstedities. Elitair? Dat valt te bezien. De zogeheten Kruyskampprijs kent dit jaar namelijk een, hoe zullen we het zeggen, beetje vulgaire winnaar.
Lees verderLeestip voor de zomer: Het brilletje van Tsjechov van Michel Krielaars. Zondag uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige reisboek (7.500 euro), donderdag kanshebber voor de titel het beste journalistieke boek van het jaar (10.000 euro). Over hoe het Rusland van Poetin maar niet wil of niet kan veranderen.
Lees verderDe CPNB, de onvermoeibare propagandist voor de Nederlandse boekenbranche, springt met twee nieuwe bekroningen in op de groeiende populariteit van apps (spelletjes, testjes, muziek) rond kinderboeken. De eerste Kameleon en Gekko worden over twee weken losgelaten, op International Children's Book Day.
Lees verderHet werd al duidelijk bij de toekenning van de BNG Bank Literatuurprijs en de jury van de Libris Literatuur Prijs bevestigt het nog eens: de literaire toekomst van Nederland is vrouwelijk. Jonge vrouwelijke debutanten laten qua kwantiteit en qua kwaliteit mannelijke vakgenoten ver achter zich.
Lees verderHoogtijdagen voor de Nederlandse poëzie! Op 28 januari wordt de beste dichtbundel van het afgelopen jaar bekroond met de VSB Poëzieprijs (25.000 euro). Precies een week later is de naam bekend van de winnaar van de zesde Turing Gedichtenwedstrijd: hij of zij krijgt 10.000 euro voor het uitverkoren gedicht.
Lees verderEr komt een speciale boekenweek voor jongeren om het leesgedrag van 15- tot 18-jarigen te stimuleren. Onderdeel van de campagne is de Literatour Prijs (15.000 euro), de nieuwe naam voor de Jongeren Literatuurprijs die sinds 2010 wordt uitgereikt. Ineke Riem won deze prijs in 2014.
Lees verderDe (voorheen) Academica Literatuurprijs maakt een doorstart met het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) als nieuwe sponsor. De uitgever van het tijdschrift Neerlandica zal de debutantenprijs vijf jaar lang financieel ondersteunen. Daarmee is ook de viering van het vierde lustrum van de prijs veiliggesteld. Wel is het prijzengeld iets verlaagd.
Lees verderDen Haag kent een respectabel aantal literaire bekroningen, waaronder de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs die op 18 januari wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar hele oeuvre. De prijs is vernoemd naar de zeventiende eeuwse Haagse dichter, geleerde en diplomaat. De hofstad heeft meer grote schrijvers en dichters voortgebracht, maar een Louis Couperus-prijs is er nooit van gekomen.
Lees verderDe P.C. Hooft-prijs 2015 voor poëzie gaat naar dichter Anneke Brassinga (1948). Zij krijgt de belangrijke literatuurprijs voor haar gehele oeuvre. Er is een geldbedrag van 60.000 euro aan verbonden. De uitreiking is op 21 mei, de sterfdag van de naamgever van de prijs.
Lees verderOp 14 februari wordt voor de eerste keer de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt. Deze is bestemd voor de auteur van de beste verhalenbundel van het afgelopen jaar. Aan de prijs is behalve de eer een nog onbekend geldbedrag verbonden.
Lees verderOnline boekwinkel ECI neemt vanaf 2015 de AKO Literatuurprijs over, en daarmee ook de naam. Aan de opzet van deze belangrijke literatuurprijs zal weinig veranderen en de winnaar krijgt als vanaouds 50.000 euro. Wel wordt overwogen om op termijn naast de juryprijs ook een publieksprijs te introduceren.
Lees verderWie won ook alweer de Libris Literatuurprijs 2014? En welke auteur kreeg de prestigieuze P.C. Hooftprijs? Terwijl de jury’s van de talrijke literatuurprijzen zich alweer warmlezen voor een nieuwe ronde eretitels, zetten wij de bekroonde boeken van dit jaar nog even op een rijtje. Wel handig ook, zo vlak voor de feestdagen.
Lees verderGezocht via internet: een sponsor voor de Academica Literatuurprijs (die vanaf nu niet meer zo heet). Het financiële adviesbureau dat de debuutprijs (10.000 euro) ondersteunde en er zijn naam aan gaf, vindt het na zeven jaar welletjes. De stichting achter de prijs probeert nu via een website nieuwe geldschieters te vinden. Ondertussen wordt ook het voortbestaan van de Woutertje Pieterse Prijs (15.000 euro) voor jeugdliteratuur bedreigd.
Lees verderDe volgende zes auteurs zijn genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2014 die op 13 november wordt uitgereikt: Wessel te Gussinklo (Zeer helder licht), Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn), Guus Kuijer (De Bijbel voor ongelovigen, 2), Tom Lanoye (Gelukkige slaven), K. Schippers (Voor jou) en Frank Westerman (Stikvallei). Hertmans en Lanoye zagen eerder dit jaar de Libris Literatuur Prijs aan hun neus voorbijgaan. Deze ging naar Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba).
Lees verderDichters uit Nederland en Vlaanderen kunnen nog tot 15 november op jacht gaan naar de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht: 10.000 euro. Dichter des Vaderlands Anne Vegter is een van de juryleden van de zesde Turing Gedichtenwedstrijd, zo is vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar telde deze opmerkelijke competitie 9835 inzendingen. De gedichten worden op basis van anonimiteit beoordeeld.
Lees verderDe vijf nominaties voor de Jan Wolkers Prijs 2014 - de prijs voor het beste natuurboek - zijn bekend. Er waren ruim 100 boeken ingezonden, van encyclopedie tot kinderboek, van poëzie tot historie, van roman tot veldgids. De winnaar wordt op 19 oktober in het radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt.
Lees verderDe Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor het beste literaire debuut gaat dit jaar naar Sander Kollaard. De jury is enthousiast over zijn verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, maar haalt ook stevig uit naar het gros van de debutanten en hun uitgevers.
Lees verder'Het raadsel van alles wat leeft', eerder al winnaar van de Nienke van Hichtumprijs voor jeugdliteratuur, is door een jury van boekverkopers uitgeroepen tot het beste non-fictieboek van het afgelopen jaar. Auteur Jan Paul Schutten kreeg als beloning de Gouden Tulp, een kunstwerk van Jeroen Henneman.
Lees verderDe selexyz debuutprijs (10.000 euro) krijgt geen vervolg. Polare, de keten waarin de boekhandels van het failliete selexyz en De Slegte in 2013 zijn opgegaan, zegt geen plannen te hebben om de traditie voort te zetten. Daarmee zijn Peter Buwalda (2011) en Franca Treur (2010) de laatste winnaars.
Lees verderNachoem M. Wijnberg is een van de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2017. Met 25.000 euro is dit de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel. Wijnberg won deze prijs al eerder, in 2009. De uitreiking is op 26 januari 2017. 'De Nederlandstalige poëzie heeft in 2016 meer gedaanten dan ooit. Ze is vertrouwd en tegelijk ook bevreemdend', aldus de jury.