Nog twee bekroningen erbij voor kinderboeken

De CPNB, de onvermoeibare propagandist voor de Nederlandse boekenbranche, springt met twee nieuwe bekroningen in op de groeiende populariteit van apps (spelletjes, testjes, muziek) rond kinderboeken. De eerste Kameleon en Gekko worden over twee weken losgelaten, op International Children's Book Day.

De huidige jonge generatie groeit behalve met het papieren boek ook grotendeels op achter het beeldscherm, aldus de toelichting bij de introductie van de twee nieuwe prijzen. Dat maakt dat er veel mogelijkheden om zijn lezen voor hen aantrekkelijk te maken en boeken te verrijken. En het aanbod op dat gebied groeit. Daarom wil de CPNB naast de prijzen die er al worden toegekend aan kinderboeken zelf, ook de digitale verhalen die iets extra’s bieden graag bekronen. De Kameleon gaat jaarlijks naar het beste digitale, interactieve kinderboek (0-12 jaar). Dit zijn apps of e-boeken waarin gesproken teksten, animaties, muziek, achtergrondgeluiden, spelletjes, testjes of woordenboeken zijn verwerkt. De prijs dankt zijn naam aan het reptiel dat door snel van kleur te veranderen kan verleiden, zich kan camoufleren of zich kan verdedigen. ‘Deze flexibele communicatie is vergelijkbaar met het verhaal dat zich aanpast aan de technische ontwikkelingen om zo zijn eigen publiek te vinden’, aldus de copywriters van de CPNB. 

De andere nieuwe prijs, de Gekko is bestemd voor een app die is gebaseerd op een kinderboek in dezelfde leeftijdsgroep. Een app focust voornamelijk op interactieve elementen, bijvoorbeeld in de vorm van een spelletje. De spin-off attendeert kinderen op het oorspronkelijke boek en kan daarmee aanzetten tot lezen. De gekko is een reptiel met een breed scala aan vormen, kleuren en afmetingen. Zoiets als de CPNB dus eigenlijk.


Deel deze pagina