Jan Wolkers Prijs: 100 inzendingen, vijf nominaties

De vijf nominaties voor de Jan Wolkers Prijs 2014 - de prijs voor het beste natuurboek - zijn bekend. Er waren ruim 100 boeken ingezonden, van encyclopedie tot kinderboek, van poëzie tot historie, van roman tot veldgids. De winnaar wordt op 19 oktober in het radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt.

De prijs is een initiatief van VARA’s Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. Genomineerd zijn: Planken Wambuis, wild en bijster land (diverse auteurs), De gierzwaluw (Remco Daalder), De Wadden, een geschiedenis (Matthijs Deen), Bibi’s doodgewone dierenboek (Bibi Dumon Tak, Fleur van der Weel) en Reizen tussen de lijnen; dwars door Indonesië met Alfred Russel Wallace van Alexander Reeuwijk.

De Jan Wolkers Prijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De keus voor de naam was eenvoudig, zeggen de initiatiefnemers. ’In al het werk van Wolkers kom je natuur tegen: in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak.' Zijn weduwe Karina Wolkers omarmde het idee voor de prijs en zit zelf ook in de jury. ‘Het klinkt mooi hè, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.’ Vorig jaar ging de eerste Jan Wolkers Prijs naar Simon van der Geest, voor zijn roman Spinder.

 

Deel deze pagina