P.C. Hooft-prijs 2015 poëzie voor Anneke Brassinga

De P.C. Hooft-prijs 2015 voor poëzie gaat naar dichter Anneke Brassinga (1948). Zij krijgt de belangrijke literatuurprijs voor haar gehele oeuvre. Er is een geldbedrag van 60.000 euro aan verbonden. De uitreiking is op 21 mei, de sterfdag van de naamgever van de prijs.

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. Recente eerdere laureaten in het genre poëzie waren Tonnus Oosterhoff (2012), Hans Verhagen (2009) en H.C. ten Berge (2006). Over de laureaat van 2015 zegt de jury: 'Wie gedichten van Anneke Brassinga leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal. In elk gedicht openen zich onvermoede vergezichten van zeggingskracht. De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn weer meedoen. Deze dichter is werkelijk overal geweest, in talloze literaturen, tradities en milieus, van academie tot markt, straat en kroeg. Met kennelijk genot (her)gebruikt Brassinga bijna vergeten of in onbruik geraakte woorden, die in haar gedichten opnieuw worden geproefd en gesmaakt. De liefde voor de onuitputtelijke mogelijkheden van taal in poëzie is de constante van haar werk.'

Brassinga won eerder al grote literaire prijzen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs (2008) en de VSB Poëzieprijs (2002).


Deel deze pagina