Sikkens Foundation geeft eigen prijs flinke boost

Het prijzengeld van de Sikkens Prize wordt met ingang van dit jaar verdrievoudigd, van 25.000 naar 75.000 euro. De Sikkens Foundation wil zo het belang van deze cultuurprijs extra onderstrepen. De prijs voor het toepassen van kleur in bijvoorbeeld beeldende kunst en architectuur, kent een indrukkende lijst winnaars die teruggaat tot 1959. In 2020 ging de eer naar tuinarchitect Piet Oudolf.

Lees verder
Biesheuvelprijs (korte verhalen) voortaan tweejaarlijks

Eigenlijk zou hij in februari worden uitgereikt: de J.M.A. Biesheuvelprijs 2023 voor de beste korteverhalenbundel. Maar het aanbod aan titels verschilt per jaar zo sterk, dat de organisatie heeft besloten er een tweejaarlijkse prijs van te maken. De eerstvolgende uitreiking is dus pas in februari 2025.

Lees verder
Museum komt na zeven jaar terug met VBVD-prijs

Na een pauze van zeven jaar herleeft de VBVD-prijs voor beeldend kunstenaars in Nederland en Duitsland. Deze stimuleringsprijs is verbonden aan museum van Bommel van Dam in Venlo dat twee jaar geleden na een grondige verbouwing zijn poorten weer heeft geopend. Tot en met 9 februari is er een overzichtsexpositie te zien met werk van de winnaar en genomineerden van 2023, en eerdere winnaars.

Lees verder
De Grote Poëzie Prijs krijgt een nog grotere 'concurrent'

Dichtend Nederland kan opgelucht ademhalen: de Grote Poëzie Prijs is gered en krijgt vanaf 2024 zelfs concurrentie van een nieuwe, nog grotere onderscheiding: de Johan Polak Poëzie Prijs. Beide richten zich op Nederlandstalige dichtbundels, met in totaal 70.000 euro aan prijzengeld.

Lees verder
Poelifinario’s voor René van Meurs, Peter Pannekoek,Yentle en de Boer

René van Meurs, Peter Pannekoek en Yentl en de Boer hebben een Poelifinario in ontvangst mogen nemen. Dit is de prijs voor de beste cabaretvoorstellingen van het afgelopen seizoen, verdeeld over drie categorieën: eintertainment, kleinkunst en engagement. Het duo nOOb kreeg de Neerlands Hoop voor de meest veelbelovende theatermakers.


Lees verder
Edisons voor ‘nieuwkomers’ Julija Hartig en Loek van den Berg

De Servisch-Nederlandse violist Julija Hartig en de Rotterdamse saxofonist en componist Loek van den Berg krijgen een Edison 2023 in de categorie ’nieuwkomers’. Beiden maakten in het afgelopen jaar een debuutalbum en worden daar nu door de vakjury’s Klassiek en Jazz voor beloond. De Edisons, de oudste muziekprijzen in Nederland worden in vijftien categorieën uitgereikt op 9 oktober in het AFAS Theater in Leusden.

Lees verder
Acteerprijzen Louis en Theo d'Or vanaf 2024 genderneutraal

Vanaf volgend jaar zijn de belangrijkste Nederlandse acteerprijzen genderneutraal. Dit betekent dat de Louis d'Or en de Theo d'Or voor respectievelijk de beste mannelijke en de beste vrouwelijke hoofdrol na bijna zeventig jaar een ander karakter krijgen. Hoe dat er precies gaat uitzien, wordt later dit jaar door de organisatie van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam, waar de bekroningen traditiegetrouw worden uitgereikt, bekendgemaakt. 

Lees verder
Anjet Daanje schrijft met bekroonde roman ook historie

Anjet Daanje heeft niet alleen een prachtige roman geschreven, maar ook geschiedenis. Nooit eerder won een auteur met één titel (Het lied van ooievaar en dromedaris) de twee grootste Nederlandse commerciële literatuurprijzen (Boekenbon, Libris). De bestseller werd ook uitgeroepen tot Beste Groninger Boek.

Lees verder
Museum De Lakenhal: nieuwe kunstprijs voor jong talent

Museum De Lakenhal introduceert een nieuwe prijs voor jonge kunstenaars die een band hebben met de stad Leiden. De tweejaarlijkse Doesjenel Prijs (5000 euro en een object) is bedoeld om de ontwikkeling van talent tot en met 35 jaar te stimuleren. Kandidaten kunnen zich tot 24 april aanmelden via de website van het museum.

Lees verder
René van Stipriaan: in één weekend twee grote biografieprijzen

Met zijn lijvige biografie van Willem van Oranje won literair-historicus René van Stipriaan binnen enkele dagen de twee belangrijkste prijzen op zijn vakgebied: de Libris Geschiedenis Prijs (50.000) en De Nederlandse Biografieprijs (15.000). ‘Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek dat de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn’, aldus een van de jury’s.

Lees verder
Sikkens Foundation jubileert met twee prijswinnaars

De uitreiking van de tweejaarlijkse prestigieuze Sikkens Prize krijgt op 2 oktober een speciaal karakter. Niet alleen bestaat de stichting die de prijzen toekent vijftig jaar, ook staan er dit keer twee laureaten op het podium: de Amerikaanse planetooloog Carolyn Porco en de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Porco won de prijs al in 2020, maar de festiviteiten konden toen wegens corona niet doorgaan.

Lees verder
Zijn Louis d'Or en Theo d'Or nog van deze tijd?

Zijn aparte toneelprijzen voor mannen en vrouwen nog van deze tijd? Dit jaar worden de Louis d’Or, Theo d’Or, Colombina en Arlecchino nog uitgereikt volgens de genderindeling van ruim een halve eeuw geleden. Maar in navolging van de filmwereld lijkt het tij te keren. Op 1 september wordt een onderzoeks-rapport gepresenteerd dat diverse scenario’s schetst voor de toekomst van de belangrijkste toneelprijzen in ons land.

Lees verder
Eindhoven beloond met nationale erfgoedprijs

Eindhoven is uitgeroepen tot de beste erfgoedgemeente van Nederland. De stad oogst niet alleen de eer, maar krijgt ook 25.000 euro van hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. De jury van de jaarlijkse prijs is vol lof over de brede kijk van Eindhoven op haar erfgoed, die verder gaat dan het Philips-verleden. Andere genomineerden waren Almelo, Breda en de latere winnaar van de publieksprijs Regio Oost Achterhoek.

Lees verder
Uitgebreid Museum Singer Laren Beste Gebouw van het Jaar

De uitbreiding van Museum Singer Laren is uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022. Het gebouw won ook de publieksprijs, wat alleen in 2016 al eens gebeurde. De uitbreiding is ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten, in opdracht van Stichting Singer Laren. 

Lees verder
Nieuwe innovatieprijs voor dansmakers

Op 30 september worden tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht de belangrijkste nationale dansprijzen uitgereikt. Naast de prestigieuze Zwanen voor topprestaties is er een nieuwe innovatieprijs van 20.000 euro voor opkomend talent.

Lees verder
Grote Vlaamse prijs voor Marieke Lucas Rijneveld

De prijzenkast van Marieke Lucas Rijneveld begint aardig vol te geraken. Dit keer, met de roman Mijn lieve gunsteling, gaat het om de nieuwe Vlaamse literatuurprijs De Boon in de categorie fictie en non-fictie. Er is een geldbedrag van 50.000 euro aan verbonden, plus een ring.

Lees verder
'Ongeëvenaarde' Grunberg blij met P.C. Hooft-prijs

De P.C. Hooft-prijs 2022 voor proza (60.000 euro) is toegekend aan Arnon Grunberg. Volgens de jury is hij als schrijver ongeëvenaard in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht. ‘Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft.’

Lees verder
Oproep: nominaties Heinekenprijs voor de Kunst (100.000 euro)

Gezocht: kandidaten voor de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2022. De organisatie roept deskundigen in het veld op om met namen te komen van beeldend kunstenaars die in Nederland werken en al enige erkenning genieten. Eerdere winnaars van de prestigieuze tweejaarlijkse prijs - met een prijzengeld van in totaal 100.000 euro - waren onder anderen Daan Golden, Erik van Lieshout, Mark Manders en Yvonne Dröge Wendel. De deadline voor de nominaties is 15 september.

Lees verder
Literatuurprijs van de EU voor romandebuut Gerda Blees

Met haar romandebuut Wij zijn het licht heeft schrijfster Gerda Blees (1985) zich flink in de kijker gespeeld. Eerst was er de Nederlandse Boekhandelsprijs, toen de nominatie voor de Libris Literatuur Prijs en nu is zij een van de winnaars van de literatuurprijs van de Europese Unie. Die laatste prijs levert 5000 euro op, maar bovenal internationale aandacht.

Lees verder
Jeroen Brouwers passeert met “Libris” kwart miljoen aan prijzengeld

Dankzij de Libris Literatuur Prijs 2021 is Jeroen Brouwers de grens van een kwart miljoen euro aan prijzengeld ruim gepasseerd. De 81-jarige auteur heeft nu vrijwel alle grote Nederlandse en Vlaamse literatuurprijzen op zijn naam staan. Hij weigerde in 2007 de Prijs der Nederlandse Letteren. Wat alleen nog rest is de P.C. Hooft-prijs voor zijn indrukwekkende oeuvre (en volgens zijn fans de Nobelprijs voor literatuur).

Lees verder
Filmfestival ook online, inclusief Gouden Kalveren

Waar een scherm is, is het Nederlands Filmfestival! Dit najaar komt het NFF naar de filmliefhebber toe met een combinatie van zaal- en online vertoningen, interviews en veel meer. Ook het gala van de Gouden Kalveren is straks thuis te volgen. Het festival is van 24 september tot en met 2 oktober.

Lees verder
Nieuwe Vlaamse prijs voor Nederlandstalige literatuur

Vlaanderen komt met een nieuwe grote literatuurprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalige boeken. ‘De Boon’, vernoemd naar de volksschrijver Louis Paul Boon, heeft een royale prijzenpot van twee keer 50.000 euro voor fictie en non-fictie, en voor kinder- en jeugdliteratuur. De eerste uitreiking is op 17 maart 2022. Auteurs en illustratoren kunnen ook zelf inzenden.

Lees verder
Johnny van Doornprijs na negen jaar terug als De Johnny

De Johnny van Doornprijs voor poëzie als podiumkunst, tussen 1993 en 2012 jaarlijks uitgereikt aan dichters als Jules Deelder, Bart Chabot, Spinvis en Nico Dijkshoorn, wordt nieuw leven ingeblazen door de Stichting Poëzieclub. De reden: poëzie bloeit als nooit tevoren op festivals en literaire avonden, waarbij vooral jonge beoefenaars een nieuwe impuls aan de ‘orale woordkunst’ geven . Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Lees verder
Schilderkunst: de 'Koninklijke' jubileert in 2021

De Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst viert in 2021 zijn 150-jarige bestaan. De prijs, in 1871 als subsidie ingesteld door koning Willem III, is een van de oudste prijzen voor schilderkunst in Nederland. Om dit jubileum te vieren vindt de uitreiking en de daarbij horende tentoonstelling in het Koninklijk Paleis in Amsterdam komende zomer plaats met ‘een verrassende’ terugblik op de afgelopen jaren.

Lees verder
Zecc Architecten uitgeroepen tot Architect van het Jaar

Zecc Architecten uit Utrecht is door een onafhankelijke jury en door vakgenoten uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020. Het bureau is vooral bekend door het succesvol transformeren van bestaande gebouwen in nieuwe bestemmingen. Momenteel is Zecc onder meer verantwoordelijk voor het tijdelijke onderdak van de Tweede Kamer. 

Lees verder
Ontwerpprijs voor de ruim 140-jarige Bosatlas

De vijfde Paul Mijksenaar Award voor functioneel ontwerp gaat naar de uitgever en makers van alle delen van de Bosatlas. De atlas, voor het eerst verschenen in 1877, is uitgegroeid tot ‘een educatief icoon met een ontwerp waarin niets overbodig is’, aldus de jury. Inmiddels is men toe aan de 55-ste editie.

Lees verder
Dutch Design Week schuift expo ontwerpprijzen door naar 2021

De Dutch Design Awards, de belangrijkste Nederlandse ontwerpprijzen, worden dit jaar online uitgereikt. Normaal gesproken valt de prijzenregen tijdens de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven, maar de organisatie vindt het doorgaan van het festival, dat jaarlijks 350.000 bezoekers trekt, onder de huidige omstandigheden niet realistisch. Er komt wel een DDW 2020, maar dan in aangepaste vorm. De expositie van de 24 bekroonde projecten wordt doorgeschoven naar begin 2021.

Lees verder
Piket Kunstprijzen: bijna verdubbeling van het prijzengeld

De organisatie achter de Piket Kunstprijzen heeft 18.000 euro extra vrijgemaakt om jonge kunstenaars die een band hebben met Den Haag een duwtje in de rug te geven. In totaal gaat het om een bedrag van 42.000 euro, te verdelen onder de drie winnaars (8.000 euro ieder) en alle negen genomineerden (2.000 euro) in de categorieën dans, theater en schilderkunst. In juli zal juryvoorzitter Winnie Sorgdrager de namen onthullen.

Lees verder
Kunst- en cultuurprijzen 2020: uitstel of afstel

Het coronavirus heeft een dikke streep gezet door alle belangrijke podiumprijzen. Dit jaar geen Louis of Theo d’Or, geen Gouden Krekels of Gouden Zwaan, geen grote cabaretprijzen en geen Klassieke Muziekprijs. Dat heeft de organiserende Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties in samenspraak met jury’s en festivals besloten. Het zijn niet de enige feestjes in prijzenland die zijn geschrapt of uitgesteld.

Lees verder
Erasmusprijs voor Britse kunstenaar Grayson Perry

De Erasmusprijs 2020 gaat naar Grayson Perry (1960), een van de bekendste hedendaagse Britse kunstenaars. Hij krijgt de prijs voor de manier waarop hij vraagstukken met betrekking tot schoonheid en traditionele ambachtelijkheid scherp confronteert met actuele sociale en maatschappelijke thema’s.

Lees verder
Stichting stopt: einde Jo Peters Poëzieprijs

De Jo Peters Poëzieprijs (2500 euro) voor dichters met een klein oeuvre houdt op te bestaan. De Stichting Poëziefestival Landgraaf die de prijs toekende, heeft zichzelf op 1 januari opgeheven. Na dertig jaar activiteiten te hebben georganiseerd in Landgraaf en de regio Zuid-Limburg, is wegens teruglopende belangstelling en te weinig animo voor een rol in het bestuur, de stekker eruit getrokken.

Lees verder
P.C. Hooftprijs 2020 voor Maxim Februari

De P.C. Hooft-prijs 2020 is toegekend aan schrijver en filosoof Maxim Februari (1963). Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor beschouwend proza en wordt dinsdag 26 mei uitgereikt. Er is een geldbedrag van 60.000 euro aan verbonden. Eerder dit jaar won Februari ook de C.C.S. Croneprijs, de literatuurprijs van de stad Utrecht.

Lees verder
Eye Filmmuseum krijgt oorkonde van kunstcritici

Het Eye Filmmuseum heeft de AICA-Oorkonde 2019 gekregen. De Nederlandse afdeling van de internationale vereniging van kunstcritici roemt het museum vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Zo initieerde de instelling in 2015 de Eye Art & Film Prize, een internationale bekroning voor kunstenaars en filmmakers.

Lees verder
De Gouden Strop: sponsor BookSpot trekt zich terug

Het was groot nieuws voor de Nederlandse misdaadauteurs: BookSpot zou drie tot vijf jaar lang De Gouden Strop financieren, de prijs voor het spannendste boek, en het prijzengeld verdubbelen tot 20.000 euro. Dat laatste gebeurde, maar de andere afspraak komt de boekenwebwinkel (voorheen ECI) niet na.

Lees verder
Nieuwe prijs voor het beste boek over taal

Op 5 oktober wordt in Utrecht de eerste Onze Taal/ANV-taalboekenprijs uitgereikt. Aan de titel ‘beste boek over (de Nederlandse) taal’ is een geldbedrag van 3000 euro verbonden. Er zijn zes boeken genomineerd.

Lees verder
Staatsprijs voor de kunsten voor Ivo van Hove

De Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan theatermaker Ivo van Hove. De jury roemt zijn ‘grandioze bijdrage’ aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland. De uitreiking is op woensdag 25 september in de Ridderzaal in Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden.

Lees verder
Oproep: nominaties dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst

De kunstwereld kan nog tot 1 oktober nominaties aandragen voor de dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, met 100.000 euro de grootste inviduele kunstprijs in Nederland. De prijs is bedoeld voor zeer getalenteerde beeldend kunstenaars. Eerdere winnaars waren onder anderen Peter Struycken, Mark Manders, Daan van Golden en Erik van Lieshout.

 

Lees verder
Nu ook grote literatuurprijs voor non-fictie

Er komt dit jaar een nieuwe prijs voor boeken over onderwerpen als politiek, geschiedenis, sport en reizen: de BookSpot Literatuurprijs Non-fictie. Net als bij de bestaande romanprijs van dezelfde organisatie, is er een geldbedrag van 50.000 euro aan verbonden. Beide prijzen worden in november uitgereikt.

Lees verder
Mary Dresselhuys Ereprijs voor theaterdirecteur Lommerse

Frans Lommerse, oud-directeur van De Toneelschuur en Toneelschuur Producties in Haarlem, heeft bij zijn afscheid de Mary Dresselhuys Ereprijs ontvangen. Het was actrice Petra Laseur, dochter van de naamgeefster van deze eenmalige prijs, die hem alle lof plus een bijbehorend bedrag toestak. Het geld gaat naar een nieuw stipendium voor jong talent. Lommerse, sinds 1 januari met pensioen, kreeg ook de Penning van Verdienste van de gemeente Haarlem.

Lees verder
Edison Oeuvreprijs voor Ilse DeLange

Ilse DeLange is de winnaar van de Edison Pop Oeuvreprijs 2019. De singer-songwriter staat al twintig jaar aan de absolute top, met een uit duizenden herkenbare stem, ‘de randen zoekend van haar heldere spectrum’, aldus de jury. Vorig jaar verscheen er opnieuw een solo-studioalbum van haar hand nadat daarvoor twee internationaal succesvolle band-albums uitgekomen waren. 

Lees verder
Excentrieke familie pakt drie Musical Awards

The Addams Family is de grote winnaar geworden van de Musical Awards 2019. Het verhaal over de excentrieke familie Addams dat in 1991 zijn filmpremière beleefde, verzilverde drie van de elf nominaties: beste musical, beste regie (Paul Eenes) en beste bewerking (Jon van Eerd).


Lees verder
De (nieuwe) Grote Poëzieprijs ook voor bundels in eigen beheer

De Grote Poëzieprijs, opvolger van de VSB Poëzieprijs voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar, staat voortaan ook open voor bundels die in eigen beheer worden uitgegeven. Daarmee maakt een grotere groep dichters kans om 25.000 euro te winnen. Inzenden kan nog tot 31 december. Vanaf 2020 zal het aantal poëzieprijzen verder worden uitgebreid.

Lees verder
Kunstenaar van het jaar 2019: Claudy Jongstra

Textiel-kunstenares Claudy Jongstra (1963) is uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2019. De titel is haar toegekend door een panel van deskundigen en door het publiek dat via internet zijn voorkeur kon doen gelden. Eerdere winnaars waren Theo Jansen, Marc Mulders, Daan Roosegaarde, Marlene Dumas en Erwin Olaf. Als Talent van het Jaar kwam kunstschilder Jurre Blom uit de bus. Twee jaar geleden was hij een van de winnaars van de Buning Brongers Prijs voor jonge beeldend kunsetnaars.

Lees verder
Amsterdam prijst kunstenaars die autonomie omarmen

Regisseur Liesbeth Coltof, archief voor zwarte geschiedenis The Black Archives en filmprogrammeur/cultureel activist Jeffrey Babcock zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018. De belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die op bijzondere wijze de kunst stimuleren, in en buiten de stad. De winnaars ontvangen allen 35.000 euro en een schaal van de stad Amsterdam.

Lees verder
Vijfmaal goud voor Bankier van Verzet

Bankier van het verzet is op de 38e editie van het Nederlands Film Festival de grote winnaar geworden in de strijd om de Gouden Kalveren. De film over twee Nederlandse verzetsstijders en bankiers haalde in vijf categorieën de buit binnen, onder andere die voor beste film, beste acteur (Jacob Derwig) en beste vrouwelijke bijrol (Fockeline Ouwerkerk). De film won ook de publieksprijs.

Lees verder
Cabaretprijzen voor Myjer, Fransen, Spijkers en Rundfunk

Maandagavond 1 oktober zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekendgemaakt in Diligentia, Den Haag. Het was de eerste keer dat de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het afgelopen jaar in drie categorieën is uitgereikt. Op die manier wil de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) meer recht doen aan de diversiteit binnen het Nederlandse cabaret. De winnaars: Jogchem Myjer, Tim Fransen en Joost Spijkers. Het veelbelovende duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout (Rundfunk) kreeg de Neerlands Hoop.

Lees verder
Nieuwe dansprijs uit naam van Krisztina de Châtel

Het jaar 2018 is een feestjaar voor Krisztina de Châtel. Deze zomer wordt de choreografe 75 en dat wordt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht gevierd met een naar haar vernoemde nieuwe dansprijs. Het prijzengeld van 10.000 euro gaat naar een jonge 'eigenzinnige' danser of dansmaker, en naar een beeldend kunstenaar. De Châtel zal jaarlijks zelf de winnaar kiezen.

Lees verder
Toneelprijzen voor Vanden Broecke en Karina Holla

Zondag 16 september zijn ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival de VSCD Toneelprijzen uitgereikt, tijdens het Gala van het Nederlands Theater in het Internationaal Theater Amsterdam. Bruno Vanden Broecke en Karina Holla ontvingen respectievelijk de Louis d’Or en Theo d'Or voor hun hoofdrol in PARA en ROMP.

Lees verder
Erepenning Akademie van Kunsten voor Remco Campert

Remco Campert heeft voor zijn bijdrage aan de kunsten de eerste erepenning van de Akademie van Kunsten in ontvangst genomen. Het is een blijk van waardering van vijftig collega’s die de 88-jarige schrijver ‘graag wat wilden teruggeven’. Onlangs kondigde Campert aan te zullen stoppen met schrijven.

Lees verder
Vertaalprijs poëzie voor Fransman Daniel Cunin

De Brockway Prijs, de tweejaarlijkse prijs voor poëzievertalers uit het Nederlands, is toegekend aan de Fransman Daniel Cunin (1963). Aan de prijs, die is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds, is een geldbedrag van 5000 euro verbonden. De prijsuitreiking is op vrijdag 1 juni tijdens het Poetry International Festival in Rotterdam.

Lees verder
30 jaar Heineken Prijs voor de Kunst: grote jubileumtentoonstelling

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst bestaat 30 jaar. Op een grote jubileumtentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven (14 juli - 30 september) zullen in chronologische volgorde alle zestien laureaten worden getoond, van Toon Verhoef (1988) tot Erik van Lieshout (2018). Ook wordt aandacht besteed aan de achtergronden van de prijs waaraan een bedrag van 100.000 euro is verbonden.

Lees verder
Rotterdams fonds voor grote internationale choreografieprijs

De danswereld is een nieuwe, grote prijs rijker. In juni wordt de eerste ‘Rotterdam International Duet Choreography Competition’ georganiseerd, met een ongeëvenaarde hoofdprijs van 100.000 euro. De competitie is geheel gewijd aan duetten en staat open voor jonge choreografen uit binnen- en buitenland. Aanmelden kan tot 1 april.

Lees verder
Jan-Paul Rosenberg schreef 'het beste' gedicht van het afgelopen jaar

Met zijn gedicht Laatste foto van de vrede heeft dichter/uitgever Jan-Paul Rosenberg (51) de negende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd gewonnen. Er waren dit jaar ruim 8300 inzendingen voor de grootste prijs ter wereld voor één gedicht: 10.000 euro. ‘Als grote thema's golden dit jaar burgerlijkheid, wreedheid, onrecht, de liefde (of het verlies daarvan), de vergankelijkheid en de natuur’, aldus de jury onder voorzitterschap van dichter Tsead Bruinja. 


Lees verder
Publiek krijgt ook stem bij nieuwe 'Grote Poëzieprijs'

De VSB Poëzieprijs, dit jaar voor de laatste keer uitgereikt, krijgt een waardige opvolger. Met financiële garanties van onder meer het Elise Mathildefonds en het Van Beuningen / Peterich-fonds komt er een nieuwe 'grote' prijs voor de beste Nederlandstalige poëziebundel. De organisatie blijft in handen van Poetry International. VSBfonds heeft aangekondigd bij te dragen aan een 'fluwelen overgang'.

Lees verder
Gouden Ganzenveer 2018 voor Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog

De Zuid-Afrikaanse dichteres, schrijfster en academicus Antjie Krog (1952) krijgt in april De Gouden Ganzenveer uitgereikt. Deze culturele prijs gaat jaarlijks naar een persoon die zich onderscheidt op het gebied van het geschreven en gedrukte woord in het Nederlands taalgebied. De vorige laureaat was Arnon Grunberg.


Lees verder
Januari: maand van de laatste literatuurprijzen van 2017

Deze maand worden de laatste literatuurprijzen van het afgelopen jaar uitgereikt. Om te beginnen op 11 januari de BNG Bank Literatuurprijs (15.000 euro), waarvoor vier jonge auteurs zijn genomineerd. Anderhalve week later volgen de Haagse literatuurprijzen van de Jan Campert-stichting, waaronder de Constantijn Huygens-prijs (12.000 euro). Die gaat dit keer naar dichter Hans Tentije voor zijn poëtische oeuvre.

Lees verder
Bonnefantenmuseum bekroont kunstenaar uit Arabische wereld

De tiende Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) gaat dit jaar naar een kunstenaar uit de Arabische wereld. Een jury met experts uit onder andere de Verenigde Arabische Emiraten, Libanon en Jordanië zal in maart bekendmaken wie het prijzengeld van 50.000 euro en in 2019 een solo-expositie in het museum in Maastricht krijgt. De BACA geldt als de belangrijkste prijs in Nederland voor kunstenaars met niet-westerse culturele roots.

Lees verder
Strandbeesten maken Theo Jansen Kunstenaar van het Jaar 2018

Theo Jansen (1948), beroemd geworden door zijn wandelende ‘strandbeesten’, is door het publiek uitgroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2018. In de finaleronde liet hij eerdere winnaars Daan Roosegaarde, Iris van Herpen, Marlene Dumas en Marc Mulders achter zich. Hoe groot het onderlinge verschil in aantallen uitgebrachte stemmen was, houdt de organisatie geheim. Jeroen Krabbé kreeg de eretitel Briljanten Kunstenaar van het Jaar, omdat hij als ‘kunstenaar boven de 65 jaar’ de meeste stemmen kreeg. De titel Talent van het Jaar (35 jaar of jonger) werd niet toegekend.

Lees verder
Nieuwe grote muziekprijs voor Lonneke van Straalen

Violiste Lonneke van Straalen (1985) krijgt op 27 oktober in Tivoli/Vredenburg Utrecht de eerste Prix Madeleine Margot uitgereikt. Deze nieuwe jaarlijkse muziekprijs (50.000 euro) is bedoeld als aanmoediging voor ‘grensoverschrijdende’ musici die in hun werk mensen weten te verbinden.

Lees verder
Koos van Zomeren geëerd met speciale Jan Wolkers Prijs

Dit jaar niet een Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek, maar twee. Omdat de prijs vijf jaar bestaat heeft de jury besloten extra in de buidel te tasten en auteur Koos van Zomeren te eren voor zijn omvangrijke oeuvre. 'In zijn eentje heeft hij het Nederlands natuurschrijven naar een nieuwe dimensie getild', zo luidt het. De speciale en de 'gewone' Jan Wolkers Prijs worden op 15 oktober uitgereikt.  

Lees verder
Floris Kaayk winnaar Kunst+Techniek-prijs 2017

Animator en filmmaker Floris Kaayk (1982) krijgt begin november de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2017 (15.000) uitgereikt. Dan start in de Bergkerk in Deventer ook zijn eerste grote overzichts-tentoonstelling, die onderdeel is van de prijs. De afgelopen jaren won Kaayk achtereenvolgens de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, een Edison Pop prijs, een European Music Video Award en een Gouden Kalf.

Lees verder
Constantijn Huygens-prijs voor dichter Hans Tentije

Terwijl de prijsuitreiking nog even op zich laat wachten, is nu al bekend dat aan dichter Hans Tentije (1944) de Constantijn Huygens-prijs 2018 is toegekend. De jury roemt zijn beeldrijke poezie ‘die met uiterste preciesie taferelen en panorama’s schildert.’ De oeuvreprijs, met 2000 euro verhoogd tot 12.000 euro, is een van de literaire bekroningen van de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag. De vorige winnaar was Atte Jongstra.

Lees verder
Ludwig Volbeda: eerste Nederlandse winnaar internationale illustratieprijs

Ludwig Volbeda heeft de primeur. Hij is de eerste Nederlandse winnaar van de Grand Prix van de Biennial of Illustrations Bratislava (BiB). De prijs geldt met de Hans Christian Andersen Award als de belangrijkste internationale bekroningen voor illustratoren van kinder- en jeugdboeken. Volbeda kreeg de prijs voor zijn illustraties in het boek De Vogels van Ted van Lieshout.

Lees verder
ECI overtroeft Libris: 85.000 euro aan prijzengeld

Met een totaalbedrag van 85.000 euro aan prijzengeld heeft de ECI Literatuurprijs zichzelf uitgeroepen tot grootste literaire prijs van Nederland en Vlaanderen. Hoofdprijs (50.000 euro) en Lezersprijs (10.000 euro) blijven gelijk. Nieuw is dat de vijf genomineerde auteurs van wie het boek niet bekroond wordt, voortaan 5000 euro tegemoet mogen zien. 


Lees verder
Relatie cultuur en maatschappij inzet van nieuwe prijs Over Holland

De Stichting Over Holland heeft in advertenties de komst van de Over Hoop Prijs (25.000 euro) aangekondigd. Deze is bestemd voor een persoon of organisatie die dit jaar op sociaal cultureel gebied ‘in positieve zin iets wezenlijks overhoop overhaalde’. Vernieuwende en grensverleggende ideeën over de relatie tussen cultuur en maatschappij kunnen tot 15 januari 2018 worden ingezonden.

Lees verder
Willem Breuker leeft voort in nieuwe jazzprijs

De Nederlandse jazzwereld krijgt naast de VPRO Boy Edgar Prijs een tweede grote onderscheiding: de Willem Breuker Prijs. Dit meldt jazzmagazine Jazzenzo. De tweejaarlijkse prijs, 15.000 euro plus een plastiek van Wim T. Schippers, zal op 4 november in het Bimhuis Amsterdam voor het eerst worden uitgereikt.

Lees verder
Belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur in gevaar

De toekomst van de Woutertje Pieterse Prijs is ongewis geworden doordat sponsor Bruna zich plotseling heeft teruggetrokken. In 2014 dreigde ook al een einde te komen aan de prijs voor het beste jeudgdboek van het jaar. Bruna dichtte toen als nieuwe sponsor het financiële gat, maar heeft nu aangekondigd zich uitsluitend te willen richten op zijn kernactiviteiten. Het financieren van de Woutertje Pieterse Prijs, die sinds 1988 wordt uitgereikt, past daar niet bij.

Lees verder
Gerard Soeteman krijgt Gouden Kalf voor de Filmcultuur

Scenarioschrijver Gerard Soeteman (81) krijgt op 20 september het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uitgereikt. Hij schreef onder andere het scenario voor Nederlandse filmklassiekers als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), De Aanslag (1986) en de meer recente succesvolle film Zwartboek (2006). Hij werkte vaak samen met Paul Verhoeven, met wie hij nu aan Blessed Virgin (2018) werkt.

Lees verder
Fonds introduceert grote prijs voor podiumkunsten

Er komt een nieuwe, grote prijs voor de podiumkunsten. Jaarlijks zullen twee makers met een uitgesproken kijk op hun discipline worden beloond met 60.000 euro. Het initiatief komt van het Gieskes-Strijbis Fonds dat de afgelopen jaren miljoenen euro’s aan financiële steun heeft gestoken in onder meer kunst- en culturele projecten. Op 25 september worden de vijf genomineerden van de eerste Gieskes-Strijbis Podiumprijs bekendgemaakt.

Lees verder
Nederlandse staatsprijs voor modeontwerper Iris van Herpen

Modeontwerper Iris van Herpen krijgt op 30 oktober de Johannes Vermeerprijs 2017, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury prijst haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen die toonaangevend zijn binnen de internationale modewereld. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden, te besteden aan een speciaal project.

Lees verder
VSBfonds stopt met grote poëzieprijs

Op 24 januari 2018 zal voor de 25-ste en laatste keer de VSB Poëzieprijs (25.000 euro) worden uitgereikt. Een prijs voor de beste poëziebundel van het jaar past niet in de nieuwe koers die het VSBfonds gaat varen. Wel wil het fonds projecten op het gebied van poëzie blijven ondersteunen, mits deze aansluiten bij het aangepaste beleid. Een nieuwe prijs ‘die recht doet aan de maatschappelijke waarde van poëzie’ wordt niet uitgesloten.

Lees verder
Geen Van Lanschot Kunstprijs 2017: inzendingen voldoen niet aan criteria

Maar liefst 514 kunstenaars hadden dit jaar werken ingestuurd voor de Van Lanschot Kunstprijs 2017, maar geen van hen is door de selectiecommissie goed genoeg gevonden om te worden genomineerd. De inzendingen voldeden niet aan de criteria die worden gehanteerd bij het toekennen van de in 2015 geïntroduceerde prijs. De lat wordt volgens de jury bewust hoog gegelegd, omdat werk van de winnaar wordt opgenomen in de kunstcollectie van de bank. Ook is er een expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam aan verbonden.


Lees verder
Dutch Design Awards 2017: ontwerpers tonen lef

Op 15 oktober worden voor de vijftiende keer de Dutch Design Awards uitgereikt, de belangrijkste prijzen op het gebied van Nederlandse vormgeving. Diverse commissies hebben zich gebogen over de vele inzendingen en het gescoute werk, en per categorie de finalisten bepaald. Algehele tendens: ontwerpers tonen lef.


Lees verder
Foam introduceert stipendium voor foto-talent

Dit jaar introduceert Foam een stipendium van 10.000 euro voor de ontwikkeling en begeleiding van fotografisch talent. De ontvanger van het stipendium krijgt ook een presentatie in Foam 3h, de expositieruimte voor jong talent. Het spits wordt afgebeten door de Oostenrijkse fotograaf Stefanie Moshammer (1988). Haar tentoonstelling vindt dit najaar plaats.

Lees verder
Fintro Literatuurprijs na twee jaar finito

De Fintro Literatuurprijs, de voormalige Gouden Boekenuil, houdt na twee jaar alweer op te bestaan. Jeroen Olyslaegers, afgelopen weekend door zowel vakjury als publiek bekroond voor zijn roman WIL, is daarmee de laatste winnaar van deze Belgische prijs voor Nederlandstalig literair werk. De organisatie zoekt naar een ‘nieuw format’ om een breed publiek warm te maken voor literatuur. Omroep VRT speelt hierbij naar verluidt een belangrijke rol.

Lees verder
Grote oeuvreprijs voor Geert Mak

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar schrijver Geert Mak (1946). Hij krijgt eind november de prijs vanwege zijn grote staat van dienst als auteur van vele boeken over onze historie. ‘Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis’, aldus het fonds.  ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.’

Lees verder
Nieuwe ronde Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen

Startende illustratoren kunnen zich tot en met 14 juli inschrijven voor de tweejaarlijkse Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen. De drie winnaars krijgen per persoon 20.000 euro om een bijzonder project uit te werken. De prijzen zijn bedoeld voor talent tot 30 jaar dat vrij recentelijk een (illustratoren-)opleiding of een vervolgopleiding succesvol heeft afgerond. Deelname beperkt zich niet tot kinderboekillustraties, maar staat open voor alle disciplines, van print tot digitaal.


Lees verder
Dordts Museum komt met jubileumeditie kunstprijs

Jonge beeldend kunstenaars kunnen zich tot 15 juni inschrijven voor De Scheffer, de prijs van de Vereniging Dordts Museum. Elke twee jaar koopt de VDM een kunstwerk van de winnaar die bovendien een expositie in het museum krijgt aangeboden. Vanwege het jubileum is het bedrag van de stimuleringsaankoop verhoogd naar 7500 euro.

Lees verder
Nominaties beste journalistieke boek van het jaar

Jolande Withuis, winnaar van de Grote Geschiedenis Prijs 2009 en de Erik Hazelhoff Biografieprijs 2010, is een van de vijf kanshebbers op de Brusseprijs 2017. Haar biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld wordt daarmee gezien als een van de beste journalistieke boeken van het afgelopen jaar.

Lees verder
Vier vrouwen gaan voor Prix de Rome 2017

De internationale jury van de Prix de Rome heeft vier beeldend kunstenaars geselecteerd voor de shortlist van de Prix de Rome 2017. De genomineerden zijn: Melanie Bonajo (1978), Rana Hamadeh (1983), Saskia Noor van Imhoff (1982) en Katarina Zdjelar (1979).

Lees verder
Eerste Nederlandse Portretprijs: 50 genomineerden

In de aanloop naar de prijsuitreiking op 14 juni wordt in Paleis Soestijk het werk tentoongesteld van de vijftig genomineerden voor De Nederlandse Portretprijs 2017. Deze nieuwe prijs is bedoeld om de Nederlandse portretkunst verder te ontwikkelen en internationaal op de kaart te zetten. Er waren meer dan 850 inzendingen, van zowel professionals als amateurs. 

Lees verder
Alfred Birney: kans op drie literaire prijzen

Op de lijsten van bestverkochte boeken van het CPNB komt het boek niet voor. Blijkbaar liep het grote publiek nog niet warm genoeg voor de in 2016 verschenen roman De tolk van Java, alle lovende recensies en een aanbeveling van Adriaan van Dis in DWDD ten spijt. Maar het tij kan keren, nu auteur Alfred Birney is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2017, op de longlist staat van de Belgische Fintro Literatuurprijs 2017 en nu al zeker is van de Henriëtte Roland Holst-prijs 2017.


Lees verder
Inzenden Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017

De inschrijving voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2017 is geopend. Beeldend kunstenaars die op 1 januari 2017 nog geen 35 jaar waren, kunnen meedingen naar de prijs van 6500 euro, belastingvrij. De uiterste inzendtermijn in 15 mei. In oktober worden de vier winnaars bekend-gemaakt, bij de opening van de traditionele tentoonstelling in het Koninklijk Paleis op de Dam.

Lees verder
Longlist Fintro Literatuurpijs (BE): Vlaanderen 4 - Nederland 16

De vakjury van de Belgische Fintro Literatuurprijs voor Nederlandstalige boeken (voorheen De Gouden Boekenuil) heeft twintig schrijvers op de longlist gezet. Vier Vlaamse en maar liefst zestien Nederlandse auteurs maken kans op de geldprijs van 25.000 euro. Ook is er een lezersjury die 2500 euro mag weggeven. De uitreiking is op 14 mei. Hagar Peeters kreeg de prijs in 2016 voor haar roman Malva.

Lees verder
Nieuwe prijs voor het beste fotoboek

Vijf fotoboeken zijn genomineerd voor de Nederlandse Fotoboekenprijs. Deze nieuwe tweejaarlijks prijs van vijfduizend euro wordt uitgereikt tijdens de komende editie van het FotoFestival Naarden, van 20 mei t/m 18 juni. De prijs is de opvolger van de Foto Kees Scherer Prijs, die in 2015 voor de twaalfde en laatste keer is uitgereikt. Winnaar was toen Koos Breukel.

Lees verder
Hannah van Binsbergen: gouden poëziedebuut

De Nederlandse dichter Hannah van Binsbergen (1993) heeft de Herman de Coninckprijs voor het beste poëziedebuut van 2016 gewonnen. Sinds dit jaar is de Vlaamse prijs toegankelijk voor poëzie uit Vlaanderen én Nederland. Met haar debuut Kwaad gesternte maakt Van Binsbergen ook kans op de VSB Poëzieprijs die donderdag 26 januari wordt uitgereikt.

Lees verder
P.C. Hooft-prijs 2017 toegekend aan Bas Heijne

De P.C. Hooft-prijs 2017 gaat naar essayist en schrijver Bas Heijne (1960). Aan de prijs, de belanrijkste in de Nederlandse letterkunde, is een bedrag van 60.000 euro verbonden. De laureaat schrijft volgens de jury ‘als een denker en denkt als een lezer’. De uitreiking is op 18 mei. Voor Dutch Heights schreef Heijne in 2010 een essay over kunst- en cultuurprijzen.

Lees verder
Prijzen beeldende kunst: niet altijd wat het lijkt

Oudere kunstenaars maken geen kans op een kunstprijs. Onwaar! Sacha Bronwasser ontrafelt in de Volkskrant zes ‘kunstprijsclichés’, mede op basis van informatie uit de database van dutchheights.nl. En dat altijd dezelfde namen als winnaar komen bovendrijven, is ook al zo’n misverstand.    

Lees verder
Nachoem M. Wijnberg opnieuw in de race voor VSB Poëzieprijs

Nachoem M. Wijnberg is een van de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2017. Met 25.000 euro is dit de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel. Wijnberg won deze prijs al eerder, in 2009. De uitreiking is op 26 januari 2017. 'De Nederlandstalige poëzie heeft in 2016 meer gedaanten dan ooit. Ze is vertrouwd en tegelijk ook bevreemdend', aldus de jury.


Lees verder
Namen winnaars Campert-prijzen bekend

De Jan Campert-Stichting heeft de namen bekendgemaakt van de winnaars van de literaire prijzen van de gemeente Den Haag: Jan Baeke (Jan Campert-prijs), Anton Valens (F. Bordewijk-prijs) en Kees ’t Hart (J. Greshoff-prijs). Eerder was al naar buiten gebracht dat Atte Jongstra de belanrijke Constantijn Huygens-prijs krijgt voor zijn gehele oeuvre. De prijzen worden op 22 januari 2017 uitgereikt.

 

Lees verder
ECI Literatuurprijs: publieks- en vakjury kiezen dezelfde winnaar

Hoe vaak gebeurt het dat een publieksjury dezelfde winnaar aanwijst als de vakjury? Het was dan ook best een verrassing dat zowel de allereerste ECI Lezersprijs als de ECI Literatuurprijs van de jury van beroepsrecensenten toeviel aan Martin Michael Driessen voor zijn boek Rivieren. Tweemaal de eer en tweemaal het prijzengeld dus voor de bekroonde auteur die in totaal 60.000 euro rijker huiswaarts keerde.

Lees verder
Cabaretiers begeleiden talent naar finale Cameretten

Zes cabaretiers treden op als gast bij de eindrondes van Cameretten, het jaarlijkse festival voor aanstormend kleinkunsttalent. De organisatie heeft de namen bekendgemaakt van de halvefinalisten die van 23 tot en met 24 november tegen elkaar gaan strijden. De finale is een dag later. De avonden worden afgesloten door collega's die al een naam hebben opgebouwd. De komende weken trekken de genomineerden door het land om hun programma te perfectioneren. 

Lees verder
Tien jaar Volkskrant Beeldende Kunst Prijs

Vanaf zaterdag 8 oktober exposeren in het Stedelijk Museum Schiedam de vijf genomineerden voor de tiende Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Tijdens de tentoonstelling kan het publiek zijn favoriet kiezen. Op 11 december maakt Hanneke Groenteman als voorzitter van de vakjury bekend wie het prijzengeld van 10.000 euro ontvangt. Dit gebeurt in het tv-programma Kunstuur. Op 14 januari 2017 volgt de uitreiking van de publieksprijs.

Lees verder
Buning Brongers Prijzen 2016 voor zes jonge beeldend kunstenaars

De namen zijn bekend van de zes veelbelovende jonge beeldend kunstenaars die op vrijdag 2 december de Buning Brongers Prijzen 2016 in ontvangst nemen. Alle winnaars zijn studenten of pas afgestuurden aan Nederlandse kunstopleidingen. Aan deze grootste particuliere kunstprijs van Nederland zijn een bedrag van 4500 euro per laureaat en een expositie verbonden.

Lees verder
Tweede Louis d’Or voor Hans Kesting

Hans Kesting (1960) en Wine Dierickx (1978) zijn de winnaars van de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, de Louis d’Or en Theo d’Or. Voor Kesting is het de tweede keer in zijn lange carrière dat hem dit overkomt. In 2008 bezorgde Angels in America hem de hoogste eer, in 2016 zijn rol in Kings of War. De Vlaamse Dierickx kreeg de prijs voor haar rol in Helpdesk.

Lees verder
Gouden Kalf voor broers Van Warmerdam: 'klasse apart'

Alex en Marc van Warmerdam krijgen het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2016. Met dit speciale eerbewijs lauwert het Nederlands Film Festival (NFF) personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. De invloed van Alex van Warmerdam op het denken over filmstijlen en van Marc van Warmerdam over filmproductie in Nederland is bevrijdend en inspirerend, ook voor nieuwe generaties filmmakers, aldus het NFF-bestuur.

Lees verder
Nederlandse staatsprijs voor Britse filmmaker Steve McQueen

De Johannes Vermeer Prijs 2016, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is door minister Bussemaker toegekend aan de Britse beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen (1969). De prijs, waaraan een geldbedrag van 100.000 euro is verbonden, is bedoeld om kunstenaars die in Nederland werken, te eren en te stimuleren. McQueen woont in Amsterdam.

Lees verder
‘Proactieve’ winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst

Daria Bukvić, Joris Laarman Lab en Annejet van der Zijl zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad. De winnaars krijgen 35.000 euro en een bijzondere schaal.

Lees verder
Genomineerden voor de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans

De Nederlandse Dansdagen en de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) hebben de namen bekendgemaakt van de genomineerden voor de Zwanen. De belangrijkste nationale dansprijzen zullen worden uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen, die van 7 tot en met 9 oktober plaatsvinden in Maastricht.

Lees verder
Cabaretiers die de Poelifinario wel willen winnen

Het hoort er zo langzamerhand bij: cabaretiers die niet wensen te worden genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen. Dit keer zijn het Diederik van Vleuten en Ronald Goedemondt die de beker aan zich voorbij laten gaan. Toch zijn er genoeg anderen die wel voor de eer gaan, zo blijkt uit de nominaties die door de organisatie achter de prijzen zijn bekendgemaakt.

Lees verder
Tien kanshebbers voor titel beste kinderboek van het jaar

Tien kinderboeken zijn bekroond met een Zilveren Griffel en maken daarmee kans uitgeroepen tot beste kinderboek van het afgelopen jaar. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt bekendgemaakt welke auteur de felbegeerde Gouden Griffel in bezit mag nemen. Vorig jaar was dat Bette Westra, voor haar boek Doodgewoon.

Lees verder
Nominaties grote toneelprijzen

De jury onder aanvoering van Ferry Mengelen heeft de namenlijst gepresenteerd van de genomineerden voor de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen. We komen er eerdere winnaars op tegen zoals Hans Kesting, Gijs Scholten van Aschat, Maria Kraakman en Mark Rietman. De prijzen worden op 11 september uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater, de finale van het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Lees verder
Akademie van Kunsten: prijs voor filmmakers

Filmmakers Sytske Kok en Stefano Odoardi krijgen een beurs om in Rome drie maanden aan een filmscenario te werken. De prijs wordt vergeven door de Akademie van Kunsten (AvK) en het Koninklijk Nederlands Instituut Rome (KNIR). In de film Dark Matter komen kunst en wetenschap bijeen: een natuurkundige die zich bezighoudt met donkere materie komt, als zijn zoon wordt ontvoerd, ook privé in aanraking met donkere zaken.

Lees verder
Negen genomineerden voor drie A'dam-prijzen voor de Kunst

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. Het zijn: Daria Bukvić, Tin Men and The Telephone, Stichting Brotherhood4Real (categorie Stimuleringsprijs), Wende, Joris Laarman, Sadettin Kirmizıyüz (Beste Prestatie), Lotte de Beer, Maria Barnas en Annejet van der Zijl (Bewezen Kwaliteit). 

Lees verder
Prestigieuze vertaalprijs voor Babet Mossel

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de prestigieuze Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2016 (35.000 euro) toegekend aan literair vertaler Babet Mossel. Zij vertaalt werken uit de Britse en Amerikaanse literatuur en krijgt de prijs onder meer vanwege haar buitengewoon grote vakmanschap en het vermogen haar auteurs een overtuigende Nederlandse stem te geven en toch hun historische en culturele eigenheid te behouden.

Lees verder
Meer dan 10.000 inzendingen voor 'beste gedicht'

Met 10.243 deelnemende gedichten sloot dit weekend de zevende editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Daarmee is de magische grens van 10.000 inzendingen opnieuw overschreden. De wedstrijd met de hoogste prijs voor één gedicht ter wereld trok dit jaar 3.225 deelnemers, onder wie 523 Vlamingen. De winnaars worden bekendgemaakt op woensdag 3 februari 2015, de slotavond van de Poëzieweek 2016, in de Stadsschouwburg Amsterdam.

Lees verder
Wint debutant Inge Schilperoord eerste ECI Literatuurprijs?

Los van de vraag of je carrière er echt mee gediend is: een beginnend schrijver wint zelden een van de grote literaire prijzen. Het overkwam Brigitte Raskin, P.F. Thomése en Magriet de Moor, maar dat is al even geleden (AKO 1989, 1991, 1992). Kortom: hoe serieus zijn de kansen van Inge Schilperoord en haar alom bejubelde romandebuut Muidhond op de eerste ECI Literatuurprijs?

Lees verder
Cultuurfonds Prijs voor 'gastvrije architectuur'

Francine Houben (1955) krijgt op 30 november uit handen van koningin Máxima de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar lange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. ‘Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid’, aldus de toelichting. Houbens gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van architectuur waarin de mens centraal staat.

Lees verder
Kunstprijs: Melvin Moti terug in de Hermitage

Volgens de jury van de vijfde ABN AMRO Kunstprijs is beeldend kunstenaar Melvin Moti een toptalent in ontwikkeling. Het werk van de Rotterdammer scoort internationaal, maar is nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek. Een aan de prijs gekoppelde solotentoonstelling (vanaf 25 november) in de Hermitage in Amsterdam moet hierin verandering gaan brengen.

Lees verder
Erasmusprijs voor wereldwijde Wikipedia community

Wikipedia krijgt op 25 november eindelijk een gezicht, als de wereldwijde community in Rotterdam de Erasmusprijs 2015 (150.000 euro) krijgt uitgereikt. De vrijwilligers van de online encyclopedie worden gelauwerd omdat zij op een democratische manier kennis voor iedereen toegankelijk maken. Vooral het open karakter van Wikipedia en de kritische aandacht voor tekst en bronnen worden geprezen. In Nederland zijn 1500 ‘Wikipedianen’ actief met het dagelijks plaatsen van honderden nieuwe artikelen.

Lees verder
Kunst+Techniek-prijs voor Renzo Martens

Beeldend kunstenaar Renzo Martens probeert in Congo een creatieve economie tot stand te brengen. Hij laat plantage-arbeiders zelfportretten maken die gegoten in chocolade als ‘cacaobeelden’ de wereld overgaan, en zo voor inkomsten zorgen. Het bijzondere project oogst voor de tweede keer dit jaar een belangrijke kunstprijs. 

Lees verder
Campert meester der Nederlandse Letteren

Donderdag 8 oktober maakt Remco Campert (1929) zijn opwachting in het koninklijke paleis te Brussel om daar de Prijs der Nederlandse Letteren (40.000 euro) uit handen van koning Filip te ontvangen. Een mooie beloning voor een carrière die bijna 65 jaar geleden begon met de gedichtenbundel Vogels vliegen toch. Op de dag van de uitreiking verschijnt zijn nieuwste bundel, Verloop van jaren.

Lees verder
Gedichten over de dood beste kinderboek

Een dichtbundel verkozen tot beste kinderboek van het jaar: het gebeurt zelden of nooit bij de toekenning van de Gouden Griffel. Maar Doodgewoon van Bette Westera (tekst) en Sylvia Weve (illustraties) is dan ook geen dood-gewoon boek. Het is een bundeling van verdrietige en vrolijke verzen over de dood, volgens de jury ‘een bezit voor het leven’. Eerder dit jaar kregen de makers al de Woutertje Pieterse Prijs, een andere hoge onderscheiding voor jeugdliteratuur.

Lees verder
Kunst- en cultuurprijzen 2015: bijna 3 miljoen euro in de pot

De doldwaze prijzenweken van de Nederlandse cultuur zijn weer aangebroken. Nu het stof van de toneelprijzen is neergedaald, eisen achtereenvolgens de filmindustrie (Gouden Kalveren), de danswereld (Zwanen) en het Dutch design de aandacht op. Los van de eer, kan een prijs ook geld opleveren. Dit jaar is dat in totaal een kleine 3 miljoen euro.

Lees verder
Jeanne Oosting Prijs: Jury van kunstenaars kijkt anders

De Jeanne Oosting Prijs, dit jaar toe aan editie 45, heet een echte kunstenaarsprijs te zijn. Want: ooit bedacht door een schilder/graficus en tot op heden toegekend door een jury van enkel vakgenoten. En die hanteren andere criteria dan bijvoorbeeld kunstcritici, -historici of ‘andere cultuurbobo’s’, zoals op de eigen website fijntjes wordt opgemerkt. Op 11 oktober mogen Corinne Bonsma en Jantien Jongsma hun namen toevoegen aan de lange lijst met winnaars.

Lees verder
Friese literatuurprijs: plattelandsroman opnieuw uitgevonden

De Gysbert Japicxpriis (10 oktober) is met 10.000 euro de grote prijs van de Friese literatuur. De naam verwijst naar de zeventiende-eeuwse Friese renaissancedichter Gysbert Japicx, geboren in Bolsward. Dat is ook de plek waar tweejaarlijks de prijsuitreiking plaatsvindt. Winnaar van deze editie is de schrijver Koos Tiemersma die zijn bekroonde roman Einum alvast in het Nederlands heeft vertaald.

Lees verder
Filmwereld eert Monic Hendrickx

Monic Hendrickx krijgt dit jaar de Grand Acting Award voor haar bijzondere verdiensten voor de Nederlandse film en televisie. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens het festival Film by the Seadat haar met deze prijs wil eren.

Lees verder
Gouden Kalf: tien nominaties voor Gluckauf

Gluckauf is de film met de meeste nominaties (10) voor een Gouden Kalf, waaronder die voor de Beste Film en Beste Regie (Remy van Heugten). Prins en Bloed, Zweet en Tranen scoren 8 nominaties, eentje meer dan Schneider vs. Bax en De Surprise. De uitreiking van de filmprijzen is op 2 oktober live op VPRO-tv te zien.

Lees verder
Talent Award: Sjoerd Knibbeler fotografeert het onzichtbare

Sjoerd Knibbeler won in april de fotografieprijs op het Festival International de Mode & de Photographie in het Franse Hyères, exposeerde aansluitend in Foam Amsterdam en is nu een van de twee Nederlandse genomineerden voor de ING Unseen Talent Award. Zijn specialisme: fotograferen wat schijnbaar niet te fotograferen is.

Lees verder
Poelifinario: nominaties slechte grap?

Micha Wertheim en Daniël Arends willen de Poelifinario niet, de nationale cabaretprijs zou oneervol zijn. Beiden zijn tegen hun zin genomineerd, maar gelden desondanks als serieuze kanshebbers. Extra reden om uit te kijken naar de bekendmaking van de winnaar op 7 september. Want dat feestje gaat, met nóg drie nominaties, gewoon door.

Lees verder
Najaarsbal der laureaten ingezet

Wat brengt dit najaar aan kunst- en cultuurprijzen? In ieder geval vijf belang-rijke bekroningen van een oeuvre. In volgorde van opkomst: Martha Heesen (Theo Thijssen-prijs), Remco Campert (Prijs der Nederlandse Letteren), Michel van der Aa (Johannes Vermeerprijs), Francine Houben (foto, Prins Bernhard Cultuurfondsprijs) en - verrassend - Wikipedia (Erasmusprijs). Een vooruitblik op deze en negen andere hoogtepunten.

Lees verder
Toneelprijzen: open doekjes op doek

De Louis d’Or en Theo d’Or zijn al zestig jaar de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. Aan dit jubileum is tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam een kleine expositie gewijd in de wandelgangen van de Stadsschouwburg. Een mooie gelegenheid om ook (weer) even stil te staan bij de portrettengalerij van de winnaars van het afgelopen decennium, en te ontdekken hoe de schilderkunst het theater beschouwt.

Lees verder
Algemeen Onbeschaafd Nederlands bejubeld

De statige Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, opgericht in 1766, deelt deze maand weer haar traditionele prijzen uit. Zo is er de bekroning voor de beste prestatie op het gebied van woordenboeken en tekstedities. Elitair? Dat valt te bezien. De zogeheten Kruyskampprijs kent dit jaar namelijk een, hoe zullen we het zeggen, beetje vulgaire winnaar.

Lees verder
Nieuwe prijs verbindt astronomie en kunst

Kunstenaar Roland Schimmel (1954) heeft met zijn schilderij Zwarte Zon/Black Sun de eerste Akademieprijs voor Astronomie en Kunst gewonnen. De prijs (5000 euro) is ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Akademie van Kunsten en is bestemd voor een kunstenaar die zich bij het maken van een werk duidelijk heeft laten inspireren door de astronomie. De prijsuitreiking is op 11 september.

Lees verder
Beste reisboek: met Tsjechov door Rusland

Leestip voor de zomer: Het brilletje van Tsjechov van Michel Krielaars. Zondag uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige reisboek (7.500 euro), donderdag kanshebber voor de titel het beste journalistieke boek van het jaar (10.000 euro). Over hoe het Rusland van Poetin maar niet wil of niet kan veranderen. 

Lees verder
Nieuwe veelzijdige prijs voor modetalent

Op 6 juni wordt de eerste Joke Veeze Award uitgereikt, een prijs voor talentvolle studenten van een mode-opleiding. Elk jaar staat een ander aspect van het vakgebied centraal, te beginnen met fotografie. Het ingezonden werk van de winnaar en overige genomineerden is deze maand te zien op het FotoFestival Naarden.

Lees verder
Nominatie cultuurprijs Groningen: de verstripte kunst van Barbara Stok

Barbara Stok (1970) is een van de drie genomineerden voor de cultuurprijs van de provincie Groningen, de Wessel Gansfortprijs (11 juni). De stripmaker staat volop in de belangstelling vanwege haar boek over drukker/kunstenaar Hendrik Werkman, aan wie het Groninger Museum momenteel een grote expositie wijdt. Ondertussen is haar graphic novel over Vincent van Gogh uitgegroeid tot een wereldwijd succes.

Lees verder
Fries Museum kan uitpakken met Alma-Tadema

Het Fries Museum in Leeuwarden is in the winning mood. In april werd de grootste publieksprijs in de Nederlandse museumwereld (100.000 euro) binnengehaald, in mei volgde 500.000 euro van de Turing Foundation als beloning voor het beste tentoonstellingsplan. Het geld is bestemd voor een grote expositie over de in Friesland geboren schilder Lawrence (Lourens) Alma-Tadema. De aanstaande culturele hoofdstad van Europa zet zich op de kaart.

Lees verder
Conservatorium Talent Award voor jazztrio Sebastiaan van Bavel

Hij heeft al een Edison op zak, won twee keer het Prinses Christina Concours (jazz én klassiek) en sleepte eind mei met zijn trio de Conservatorium Talent Award 2015 in de wacht. Pianist en componist Sebastiaan van Bavel (1992) is bezig aan een opmerkelijke carrière in de Nederlandse muziekwereld.

Lees verder
Lokale architectuurprijzen: experts versus het publiek

Twee steden reiken deze weken weer hun architectuurprijs uit: Hilversum en Amsterdam. Ze zijn bedoeld om het lokale ontwerp- en bouwklimaat te stimuleren en de inwoners meer te betrekken bij hun eigen leefomgeving. Andere steden en een enkele provincie doen het ook, met als gemeenschap-pelijke uitkomst dat vak- en publieksjury het zelden eens zijn over de winnaar. 

Lees verder
Kleinkunstprijs in de geest van Annie M.G. Schmidt

Twintig jaar geleden overleed zij, maar haar werk en naam leven voort. Bijvoorbeeld in de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste kleinkunstlied. Het is een apart genre, waarin rijm minder telt dan originaliteit en de muziek pas op de tweede plaats komt. Als voorproefje op de aanstaande prijsuitreiking tijdens het Amsterdam Kleinkunst Festival vier mooie, recent bekroonde liedjes.

Lees verder
Gouden Ganzenveer 2015 voor tijdreiziger Geert Mak

Geert Mak eist weer even ieders aandacht op. Nadat hij eind maart al de Comeniusprijs in ontvangst nam, wacht hem nu een tweede cultuurprijs: de Gouden Ganzenveer. Hoe de onvermoeibare tijdreiziger zijn weg en publiek blijft vinden in de multimediale samenleving.

Lees verder
Eerste EYE Prize voor Duitse kunstenaar Hito Steyerl

De eerste EYE Prize is uitgereikt aan de Duitse filmmaker, videokunstenaar en schrijver Hito Steyerl (1966). Aan deze nieuwe jaarlijkse prijs op het grensvlak tussen kunst en film is een geldbedrag van 25.000 pond verbonden. Het werk van Steyerl is regelmatig te zien in Nederland, onder meer op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Vorig jaar had zij een grote solo-expositie in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Lees verder
Modeprijzen: talent staat met lege handen

Geen aanstormend talent of er ligt wel een prijs voor klaar. Dat gold lange tijd ook voor mode-ontwerpers. Maar met het verscheiden van couturier Frans Molenaar is tevens de laatste aanmoedigingsprijs gesneefd. Voorlopig lijkt niemand de draad weer op te pakken.

Lees verder
Nog twee bekroningen erbij voor kinderboeken

De CPNB, de onvermoeibare propagandist voor de Nederlandse boekenbranche, springt met twee nieuwe bekroningen in op de groeiende populariteit van apps (spelletjes, testjes, muziek) rond kinderboeken. De eerste Kameleon en Gekko worden over twee weken losgelaten, op International Children's Book Day.

Lees verder
Dioraphte: 'godin' onder de cultuurprijzen

Op 18 maart wordt de Dioraphte Cement Prijs uitgereikt, bedoeld om beginnende theatermakers en choreografen te stimuleren. De naam Dioraphte duikt vaker op als sponsor van cultuurprijzen, bijvoorbeeld die voor jong schrijftalent. Dat maakt nieuwsgierig naar de achtergronden.

Lees verder
Vijf genomineerden voor Volkskrant Beeldende Kunstprijs

Vijf genomineerden maken kans op de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015 (10.000 euro). Op 19 maart wordt de naam van de winnaar onthuld in een rechtstreekse uitzending van Opium TV. Strafpleiter Inez Weski neemt haar taak als juryvoorzitter uitermate serieus. Kunst overbodige luxe? Onzin. De mens heeft behoefte aan schoonheid.

Lees verder
Libris-jury: vrouwen bepalen literaire toekomst

Het werd al duidelijk bij de toekenning van de BNG Bank Literatuurprijs en de jury van de Libris Literatuur Prijs bevestigt het nog eens: de literaire toekomst van Nederland is vrouwelijk. Jonge vrouwelijke debutanten laten qua kwantiteit en qua kwaliteit mannelijke vakgenoten ver achter zich.

Lees verder
Dichters op prijzenjacht

Hoogtijdagen voor de Nederlandse poëzie! Op 28 januari wordt de beste dichtbundel van het afgelopen jaar bekroond met de VSB Poëzieprijs (25.000 euro). Precies een week later is de naam bekend van de winnaar van de zesde Turing Gedichtenwedstrijd: hij of zij krijgt 10.000 euro voor het uitverkoren gedicht.

Lees verder
Jongerenliteratuur Prijs wordt Literatour Prijs

Er komt een speciale boekenweek voor jongeren om het leesgedrag van 15- tot 18-jarigen te stimuleren. Onderdeel van de campagne is de Literatour Prijs (15.000 euro), de nieuwe naam voor de Jongeren Literatuurprijs die sinds 2010 wordt uitgereikt. Ineke Riem won deze prijs in 2014.

Lees verder
ABN AMRO Kunstprijs herleeft na crisis

De ABN AMRO Kunstprijs komt terug. De aanmoedigingsprijs voor beeldend kunstenaars was in 2007 voor het laatst uitgereikt. Naast een geldbedrag van 10.000 euro krijgt de winnaar een expositie in de Hermitage in Amsterdam. Ook wordt een werk aangekocht voor de kunstcollectie van de bank. Op 27 januari is de winnaar bekend.

Lees verder
Prijs literaire debutanten gered en voor vijf jaar zeker

De (voorheen) Academica Literatuurprijs maakt een doorstart met het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) als nieuwe sponsor. De uitgever van het tijdschrift Neerlandica zal de debutantenprijs vijf jaar lang financieel ondersteunen. Daarmee is ook de viering van het vierde lustrum van de prijs veiliggesteld. Wel is het prijzengeld iets verlaagd.

Lees verder
Rotterdam CS: ook kans op Mies van de Rohe Award

Station Rotterdam CS, in december bekroond met de Architectuurprijs van die stad, is een van de kanshebbers voor de Mies van de Rohe Award (60.000 euro). Eind deze maand wordt de shortlist van de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur gepresenteerd, in mei is de uitreiking.

Lees verder
Cabaretprijzen: Is de nieuwe Theo Maassen in de zaal?

Wat gaat 2015 brengen aan nieuw cabarettalent? Vier festivals dienen als visvijvers voor een theatermarkt die nauwelijks te verzadigen lijkt. Het Leids Cabaret Festival opent de rij op 14 februari, maar wij vragen ons nu al af: is elk talent ook een blijvertje?

Lees verder
Haagse lof voor Mensje van Keulen

Den Haag kent een respectabel aantal literaire bekroningen, waaronder de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs die op 18 januari wordt uitgereikt aan Mensje van Keulen voor haar hele oeuvre. De prijs is vernoemd naar de zeventiende eeuwse Haagse dichter, geleerde en diplomaat. De hofstad heeft meer grote schrijvers en dichters voortgebracht, maar een Louis Couperus-prijs is er nooit van gekomen.

Lees verder
Eerste EYE Prize: Tussen kunst en film

Eind deze maand kiest een internationale jury de winnaar van de eerste EYE Prize, de nieuwe jaarlijkse prijs voor hedendaagse kunst en film. Het is een initiatief van het filmmuseum in Amsterdam en het Britse Patrick & Joan Leigh Fermor Arts Fund. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 pond voor het maken van nieuw werk waarin kunst en film zijn verenigd.

Lees verder
P.C. Hooft-prijs 2015 poëzie voor Anneke Brassinga

De P.C. Hooft-prijs 2015 voor poëzie gaat naar dichter Anneke Brassinga (1948). Zij krijgt de belangrijke literatuurprijs voor haar gehele oeuvre. Er is een geldbedrag van 60.000 euro aan verbonden. De uitreiking is op 21 mei, de sterfdag van de naamgever van de prijs.

Lees verder
Het korte verhaal krijgt nu ook een eigen prijs

Op 14 februari wordt voor de eerste keer de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt. Deze is bestemd voor de auteur van de beste verhalenbundel van het afgelopen jaar. Aan de prijs is behalve de eer een nog onbekend geldbedrag verbonden.

Lees verder
Literatuurprijs: AKO wordt ECI

Online boekwinkel ECI neemt vanaf 2015 de AKO Literatuurprijs over, en daarmee ook de naam. Aan de opzet van deze belangrijke literatuurprijs zal weinig veranderen en de winnaar krijgt als vanaouds 50.000 euro. Wel wordt overwogen om op termijn naast de juryprijs ook een publieksprijs te introduceren.

Lees verder
De favorieten van de boekenjury's

Wie won ook alweer de Libris Literatuurprijs 2014? En welke auteur kreeg de prestigieuze P.C. Hooftprijs? Terwijl de jury’s van de talrijke literatuurprijzen zich alweer warmlezen voor een nieuwe ronde eretitels, zetten wij de bekroonde boeken van dit jaar nog even op een rijtje. Wel handig ook, zo vlak voor de feestdagen.

Lees verder
Literatuurprijzen zoeken geldschieters

Gezocht via internet: een sponsor voor de Academica Literatuurprijs (die vanaf nu niet meer zo heet). Het financiële adviesbureau dat de debuutprijs (10.000 euro) ondersteunde en er zijn naam aan gaf, vindt het na zeven jaar welletjes. De stichting achter de prijs probeert nu via een website nieuwe geldschieters te vinden. Ondertussen wordt ook het voortbestaan van de Woutertje Pieterse Prijs (15.000 euro) voor jeugdliteratuur bedreigd.

Lees verder
De talenten van 2014: veelbelovend het jaar uit

Aan prijzen voor veelbelovend talent ook dit jaar geen gebrek. Zo maakten we kennis met de bejubelde 12-jarige pianist Nikola Meeuwsen en de evenoude violiste Mayte Levenbach: carrières beginnen nu eenmaal vroeg in de klassieke hoek. Maar welke namen kwam er in 2014 nog meer bovendrijven? Twaalf  ‘gouden’ twintigers en begin-dertigers.

Lees verder
Prins Bernhard Cultuurfondsprijs: open doekje voor Johan Simons

Eindelijk: een grote nationale cultuurprijs voor regisseur Johan Simons (1946). In Duitsland en België is hij een gevierd theatermaker met bepaald niet de kleinste prijzen plùs een eredoctoraat op zak. Daar stak het eigen land qua persoonlijk eerbetoon wat bleekjes bij af. Maar nu is er dan de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs (150.000 euro), in 'kinderlijke' blijdschap aanvaard. 

Lees verder
DH-selectie: exposities van bekroond werk

Op verschillende plaatsen in het land is de komende maanden werk te zien dat met een kunstprijs is bekroond. Een mooie gelegenheid om uw eigen mening te toetsen aan die van de juryleden.

Lees verder
Dudok Kwartet wint prestigieuze Kersjesprijs

Het Dudok Kwartet heeft de Kersjesprijs 2014 (50.000 euro) gewonnen. De jaarlijkse prijs voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek wordt op 6 december uitgereikt in het Concertgebouw in Amsterdam. De jury prijst het kwartet om zijn ‘intense, gloedvolle spel.’

Lees verder
Ontwerpprijs voor alternatief wegwerpluier

De New Material Award (15.000 euro) is toegekend aan Julia Veldhuijzen van Zanten (1987). De oud-student van de Design Academy Eindhoven ontwierp absorberende onderkleding van wol en zijde als alternatief voor de wegwerpluier. De jury ziet in haar afstudeerproject een even praktische als esthetische oplossing voor de problemen van incontinentie.

Lees verder
Jan Taminiau mag 50.000 euro weggeven

Donderdag 4 december reikt Jan Taminiau het vijfde Cultuurfonds Mode Stipendium uit aan een Nederlandse modeontwerper met internationaal aanzien. De uitreiking vindt plaats tijdens het 2014 Fashion Symposium in Amsterdam. Het modestipendium bestaat uit een bedrag van 50.000 euro en een wisseltrofee, en is daarmee de grootste prijs op dit gebied.

Lees verder
Dirk Witte Prijs (kleinkunst) voor Jeroen Zijlstra

De palingsound komt uit Volendam, de zeemanssound uit Durgerdam. Kleinkunstenaar, trompettist en voormalig kabeljouwvisser Jeroen Zijlstra (1958) zette het Noordhollandse dijkdorp luisterrijk op de kaart en ziet zijn oeuvre nu bekroond met de Dirk Witte Prijs. Daarmee treedt hij in de voetsporen van o.a. Maarten van Roozendaal.

Lees verder
AKO biedt Lanoye en Hertmans herkansing

De volgende zes auteurs zijn genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2014 die op 13 november wordt uitgereikt: Wessel te Gussinklo (Zeer helder licht), Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn), Guus Kuijer (De Bijbel voor ongelovigen, 2), Tom Lanoye (Gelukkige slaven), K. Schippers (Voor jou) en Frank Westerman (Stikvallei). Hertmans en Lanoye zagen eerder dit jaar de Libris Literatuur Prijs aan hun neus voorbijgaan. Deze ging naar Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba).

Lees verder
Kunst+Techniek-prijs voor geluidskunstenaar Hobijn

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2014 gaat naar de Nederlandse geluidskunstenaar Geert-Jan Hobijn. De oeuvreprijs wordt donderdag 6 november uitgereikt in de Bergkerk te Deventer, waar de laureaat 66 bomen speciaal voor deze gelegenheid 'gecomponeerde natuur' zal laten spelen. 

Lees verder
Marlene Dumas verkozen tot Kunstenaar van het Jaar

Marlene Dumas, Erwin Olaf, Anton Corbijn: altijd eindigen ze hoog bij de verkiezing Kunstenaar van het Jaar. Zij hebben minder last van de grilligheid van het publiek dan andere hedendaagse kunstenaars die soms na een jaar alweer lijken te zijn vergeten.

Lees verder
Zesde Turing Gedichtenwedstrijd: van anoniem naar roem

Dichters uit Nederland en Vlaanderen kunnen nog tot 15 november op jacht gaan naar de grootste geldprijs ter wereld voor één gedicht: 10.000 euro. Dichter des Vaderlands Anne Vegter is een van de juryleden van de zesde Turing Gedichtenwedstrijd, zo is vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar telde deze opmerkelijke competitie 9835 inzendingen. De gedichten worden op basis van anonimiteit beoordeeld.

Lees verder
Johannes Vermeerprijs: wat te doen met 1 ton?

Grafisch ontwerper Irma Boom krijgt op 27 oktober uit handen van minister Jet Bussemaker de Johannes Vermeerprijs. Aan deze staatsprijs voor de kunsten is, behalve de eer, een bedrag van 100.000 euro verbonden. Het geld moet worden besteed aan een project. Wat deden de eerdere laureaten met hun ton?

Lees verder
Willem-Alexander koning van de kunsten

Ruim een week nadat hij de belangrijke Heinekenprijs voor de Kunst heeft uitgereikt aan Wendelien van Oldenborgh, mag koning Willem-Alexander nog vier jonge beeldend kunstenaars blij maken. Zij krijgen op 10 oktober de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. De financier van de eerste prijs moge duidelijk zijn, over die van de tweede wordt koninklijk gezwegen.

Lees verder
Jan Wolkers Prijs: 100 inzendingen, vijf nominaties

De vijf nominaties voor de Jan Wolkers Prijs 2014 - de prijs voor het beste natuurboek - zijn bekend. Er waren ruim 100 boeken ingezonden, van encyclopedie tot kinderboek, van poëzie tot historie, van roman tot veldgids. De winnaar wordt op 19 oktober in het radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt.

Lees verder
Eerste Kamer partner nieuwe prijs voor politieke fotografie

Op 13 september reikt  de voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol de eerste jaarlijkse prijs voor politieke fotografie uit. Dit gebeurt tijdens het Prinsjesfestival in Den Haag, een reeks evenementen rond Prinsjesdag „ter viering van het feest van de democratie”. De Eerste Kamer is officieel partner van het festival.

Lees verder
Jarige BosBros introduceert prijs voor scriptschrijftalent

Filmproducent BosBros bestaat 25 jaar en viert dat met de introductie van een prijs voor talentvolle scriptschrijvers in het genre familiefilm. De naar oprichter Burny Bos vernoemde jaarlijkse award wordt in oktober voor het eerst uitgereikt op het Cinekid Festival 2014.

Lees verder
Na zes jaar weer uitreiking van The Vincent Award

The Vincent Award, de belangrijke Europese kunstprijs, keert na zes jaar terug in de schijnwerpers. Op 21 november maakt juryvoorzitter Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag bekend wie van de vijf genomineerden de prijs van 50.000 euro in ontvangst mag nemen. De Nederlander Willem de Rooij behoort tot de kanshebbers.

Lees verder
Racoon voert lijst aan van jubilerende 3FM Awards

De 3FM Awards zijn dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. Deze publieksprijs is uitgegroeid tot de belangrijkste graadmeter voor de populariteit van Nederlandse popmuzikanten. Van de bands is Racoon door de jaren heen het vaakst bekroond door de luisteraars van 3FM. Anouk en Ilse DeLange zijn de bestscorende solisten.

Lees verder
Nieuwe grote dansprijs ondersteunt choreografietalent

BNG Cultuurfonds en dansproducent Korzo introduceren een nieuwe prijs voor talentvolle choreografen. Op 13 maart zal Samir Calixto de eerste BNG Bank Excellent Talent Dans Award in ontvangst nemen. Er is een geldbedrag van 45.000 euro aan verbonden, te besteden aan een tournee.

Lees verder
Nieuwe prijzen voor critici design en architectuur

Op 20 maart worden in De Balie in Amsterdam voor de eerste keer de beste design- en architectuurkritieken bekroond. De prijzen moeten zowel ontwerpers als hun critici aanmoedigen om (meer) te schrijven over het ontwerpklimaat in de Lage Landen. Alle genomineerde artikelen worden gepubliceerd in een speciale uitgave en op diverse websites. De winnaars mogen ook een geldbedrag tegemoet zien.

Lees verder
Najaarsbal der laureaten ingezet

Wat brengt dit najaar aan kunst- en cultuurprijzen? In ieder geval vier van de meest prestigieuze bekroningen van ons land, en nu al is bekend wie ze gaan krijgen: Remco Campert (Prijs der Nederlandse Letteren), Michel van der Aa (Johannes Vermeerprijs), Francine Houben (foto, Prins Bernhard Cultuurfondsprijs) en - als meest verrassende - Wikipedia (Erasmusprijs). Deze en negen andere verwachte hoogtepunten uit de agenda voor de komende maanden.

Lees verder
Najaarsbal der laureaten ingezet

Wat brengt dit najaar aan kunst- en cultuurprijzen? In ieder geval vier van de meest prestigieuze bekroningen van ons land, en nu al is bekend wie ze gaan krijgen: Remco Campert (Prijs der Nederlandse Letteren), Michel van der Aa (Johannes Vermeerprijs), Francine Houben (foto, Prins Bernhard Cultuurfondsprijs) en - als meest verrassende - Wikipedia (Erasmusprijs). Deze en negen andere verwachte hoogtepunten uit de agenda voor de komende maanden.

Lees verder
Negen genomineerden voor drie A'dam-prijzen voor de Kunst

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. Het zijn: Daria Bukvić, Tin Men and The Telephone, Stichting Brotherhood4Real (categorie Stimuleringsprijs), Wende, Joris Laarman, Sadettin Kirmizıyüz (Beste Prestatie), Lotte de Beer, Maria Barnas en Annejet van der Zijl (Bewezen Kwaliteit). 

Lees verder
Nachoem M. Wijnberg opnieuw in de race voor VSB Poëzieprijs

Nachoem M. Wijnberg is een van de vijf genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2017. Met 25.000 euro is dit de belangrijkste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel. Wijnberg won deze prijs al eerder, in 2009. De uitreiking is op 26 januari 2017. 'De Nederlandstalige poëzie heeft in 2016 meer gedaanten dan ooit. Ze is vertrouwd en tegelijk ook bevreemdend', aldus de jury.


Lees verder
Forma introduceert stipendium voor foto-talent

Dit jaar introduceert Foam een stipendium van 10.000 euro voor de ontwikkeling en begeleiding van fotografisch talent. De ontvanger van het stipendium krijgt ook een presentatie in Foam 3h, de expositieruimte voor jong talent. Het spits wordt afgebeten door de Oostenrijkse fotograaf Stefanie Moshammer (1988). Haar tentoonstelling vindt dit najaar plaats.

Lees verder