Literatuurprijzen zoeken geldschieters

Gezocht via internet: een sponsor voor de Academica Literatuurprijs (die vanaf nu niet meer zo heet). Het financiële adviesbureau dat de debuutprijs (10.000 euro) ondersteunde en er zijn naam aan gaf, vindt het na zeven jaar welletjes. De stichting achter de prijs probeert nu via een website nieuwe geldschieters te vinden. Ondertussen wordt ook het voortbestaan van de Woutertje Pieterse Prijs (15.000 euro) voor jeugdliteratuur bedreigd. De jury van 2015 is al druk aan het lezen, de datum van de uitreiking staat vast, maar: er is (nog) geen geld.

Na het verdwijnen van de Selexyz Debuutprijs (10.000 euro) in 2012 dreigt er een einde te komen aan nog een prijs voor prille prozaschrijvers. Hannah van Wieringen kreeg de prijs in september voor haar romandebuut De kermis van Gravezuid. De Academica Literatuurprijs is een gecombineerde jury/publieksprijs, waarbij de lezer het laatste woord heeft. De Stichting DordtLiterair die de prijs in 1995 instelde en onder verschillende namen zag uitgroeien tot een van de grotere literaire bekroningen van Nederland, worstelde duidelijk al wat langer met het vinden van een nieuwe hoofdsponsor. Het contract met adviesbureau Academica was al twee keer met een jaar verlengd, meer zat er blijkbaar niet in. Met behulp van de website literatuurprijszoektpartner.nl hoopt de stichting nieuwe geldbronnen aan te boren. In een kort filmpje legt Peter Buwalda (winnaar van 2011 met Bonita Avenue) nog eens het belang van debuutprijzen uit. Buwalda is een ervaringsdeskundige: hij won in 2011 met dezelfde roman ook de Selexyz Debuutprijs en in 2012 de tweejaarlijkse Anton Wachterprijs, de enige debuutprijs die anno nu nog recht overeind staat. 

Woutertje Pieterse Ook de Stichting Woutertje Pieterse Prijs moet de sponsormarkt op. Haar financier, het Lira Fonds verkeert in geldproblemen. Deze organisatie behartigt de belangen van auteurs en heeft een even langdurig als hoogoplopend conflict met de kabelexploitanten over de kabelvergoeding van scenarioschrijvers. Nu er al bijna twee jaar niet wordt betaald, moet het Lira Fonds zijn uitgaven met eenderde terugbrengen. Deze bezuiniging raakt ook de Woutertje Pieterse Prijs, net als trouwens de Jan Hanlo Essayprijs (7000 euro) en de Lira Scenarioprijs (15.000 euro). De jury van de Woutertje Pieterse Prijs 2015 is onder leiding van Hanneke Groenteman toch aan het lezen geslagen, hopend op een tijdige afronding van de ruzie met de kabelexploitanten of op de komst van een of meer nieuwe sponsors. Of een prijsuitreiking op 8 maart 2015 ook mogelijk is zonder het bijbehorende geldbedrag, is ‘natuurlijk niet zo leuk voor een auteur’, aldus secretaris Marjolein van Putten in de Volkskrant. Voor het eind van het jaar moet duidelijk zijn of Marjolijn Hof de laatste auteur is geweest die de Woutertje Pieterse Prijs in ontvangst heeft genomen.

Deel deze pagina