Jury literaire debuten: 'uitgevers mogen scherper selecteren'

De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs voor het beste literaire debuut gaat dit jaar naar Sander Kollaard. De jury is enthousiast over zijn verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, maar haalt ook stevig uit naar het gros van de debutanten en hun uitgevers.

De Van der Hoogt-prijs 2014 kende een groot aantal inzendingen, maar de kwaliteit van veel prozadebuten rechtvaardigde volgens de jury nauwelijks een uitgave in boekvorm. ‘Het betreft meestal autobiografische anekdotiek, die zonder veel literaire stilering de wereld in is gezonden. Originaliteit in de vormgeving is ver te zoeken en het experiment is zelfs morsdood. Het gebruik van de genre-aanduiding ”roman” lijkt vooral commerciële doeleinden te dienen. Het is al te makkelijk alleen geldbeluste uitgevers verantwoordelijk te stellen voor deze situatie, al zouden zij scherper mogen selecteren en meer zorg kunnen besteden aan de tekstredactie. Ook de debuterende auteurs gaan niet vrijuit. Zij zouden minder snel tevreden kunnen zijn over hun werk en zich hoeden voor premature publicatie ervan.’

De jury stuitte ‘tot haar vreugde’ echter ook op verhalen en romans die wel getuigen van talent en inzet. De verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde van Sander Kollaard maakte in dit opzicht de meeste indruk op juryleden Kester Freriks, Pia de Jong, Ester Naomi Perquin, Gerard Raat en Yves T’Sjoen. Vorig jaar won dichter Kira Wuck de debuutprijs.


Deel deze pagina