Januari: maand van de laatste literatuurprijzen van 2017

Deze maand worden de laatste literatuurprijzen van het afgelopen jaar uitgereikt. Om te beginnen op 11 januari de BNG Bank Literatuurprijs (15.000 euro), waarvoor vier jonge auteurs zijn genomineerd. Anderhalve week later volgen de Haagse literatuurprijzen van de Jan Campert-stichting, waaronder de Constantijn Huygens-prijs (12.000 euro). Die gaat dit keer naar dichter Hans Tentije voor zijn poëtische oeuvre.

De BNG Bank Literatuurprijs is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs die jonger dan veertig jaar zijn, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan; die nog niet doorgebroken zijn; die geen grote literaire prijs hebben gewonnen en van wie tussen 1 januari en 31 december 2017 een nieuw boek is verschenen. De vier genomineerden zijn Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem), Murat Isik (Wees onzichtbaar), Alma Mathijsen (Vergeet de meisjes) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken). Hanna Bervoets won de prijs in 2016 met haar roman Ivanov.

De literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting uitreikt namens de gemeente Den Haag gaan dit jaar naar Hans Tentije (Constantijn Huygens-prijs), Marije Langelaar (Jan Campert-prijs voor de bundel Vonkt), Annet Schaap (Nienke van Hichtum-prijs voor het kinderboek Lampje) en Jeroen Olyslaegers (F. Bordewijk-prijs voor de roman Wil). De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op zondag 21 januari, tijdens het Schrijversfeest in het Theater aan het Spui in Den Haag.

 

Deel deze pagina