Libris-jury: vrouwen bepalen literaire toekomst

Het werd al duidelijk bij de toekenning van de BNG Bank Literatuurprijs en de jury van de Libris Literatuur Prijs bevestigt het nog eens: de literaire toekomst van Nederland is vrouwelijk. Jonge vrouwelijke debutanten laten qua kwaniteit en qua kwaliteit kwaliteit mannelijke vakgenoten ver achter zich.

Drie vrouwen bepaalden eerder dit jaar de eindronde van de BNG Bank Literatuurprijs 2014: Hanna Bervoets, Naomi Rebekka Boekwijt en Maartje Wortel. De laatste won. Bij de vijf nominaties voor de binnenkort uit te reiken Libris Literatuur Prijs prijken de namen van twee vrouwen: Esther Gerritsen en Niña Weijers. Minder dan de helft dus nog, maar volgens de jury kan die balans snel omslaan. Uit het voorlopige juryrapport: Gezien de oogst van 200 ingestuurde romans zal die toekomst vrouwelijk zijn, zo lijkt het wel. Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten. Niet alleen hun jonge leeftijd, maar ook hun thematiek verenigt hen. Waar tot voor kort de Nederlandse literatuur vaak niet veel verder keek dan de eigen huiskamer, blijken deze jonge vrouwen alle ramen en deuren open te gooien en de wereld onverschrokken tegemoet te treden. De zoektocht naar het eigen ik en hoe dit in verhouding staat tot de rest van de mensheid is daarbij meer dan eens het onderliggende thema, en kunst blijkt dan een uitgelezen middel om die verhouding uit te klaren. Terwijl jonge vrouwen ooit traditioneel het favoriete onderwerp vormden van ouder wordende kunstenaars, lijkt de blijmoedige conclusie gerechtvaardigd dat de rollen vandaag de dag omgekeerd zijn.’

De genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2015 zijn: Adriaan van Dis (Ik kom terug), Esther Gerritsen (Roxy), Kees ’t Hart (Teatro Olimpico), Gustaaf Peek (Godin, held),  Peter Terrin (Monte Carlo), Niña Weijers (De consequenties). De prijsuitreiking is op 11 mei.

Deel deze pagina