Beste reisboek: met Tsjechov door Rusland

Leestip voor de zomer: Het brilletje van Tsjechov van Michel Krielaars. Zondag uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige reisboek (7.500 euro), donderdag kanshebber voor de titel het beste journalistieke boek van het jaar (10.000 euro). Hoe het Rusland van Poetin maar niet wil of niet kan veranderen. 

Michel Krielaars (1961) is chef Boeken van NRC Handelsblad en was daarvoor jarenlang Rusland-correspondent voor deze krant. In het bekroonde boek reist hij zijn jeugdheld, de grote Russische schrijver Anton Tsjechov (1860–1904) achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinburg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok. Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun uiterste best doen hun land te veranderen. Hij vergelijkt wat Tsjechov in de negentiende eeuw heeft gezien en geschreven met de huidige situatie onder Poetin en concludeert dat er bijna niets is veranderd. Het land zit nog altijd vastgeroest in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de middeleeuwen.’ Dankzij zijn oog voor kleine verhalen, die hij optekent in een soepele, vitale stijl, weet Krielaars de voor ons zo ondoorgrondelijke Russische ziel te verklaren zonder te vervallen in voorspelbaar pessimisme’, aldus de jury die hem Bob den Uyl Prijs voor het beste reisboek toekende. Bijkomend effect: de lezer krijgt onweerstaanbaar veel zin om het werk van Tsjechov te (her)lezen.

Het brilletje van Tsjechov is ook genomineerd voor de Brusseprijs 2015, de prijs voor het beste journalistieke boek van het jaar. Deze wordt donderdagavond 4 juni uitgereikt in Amsterdam, tijdens de Avond van de Bijzondere Journalistiek. In onderstaande video vertelt Krielaars over zijn haat-liefde verhouding met Rusland.


Deel deze pagina