Literatuurprijs: AKO wordt ECI

Online boekwinkel ECI neemt vanaf 2015 de AKO Literatuurprijs over, en daarmee ook de naam. Aan de opzet van deze belangrijke literatuurprijs zal weinig veranderen en de winnaar krijgt als vanaouds 50.000 euro. Wel wordt overwogen om op termijn naast de juryprijs ook een publieksprijs te introduceren.

De AKO Literatuurprijs, in 1986 in het leven geroepen, is jarenlang gefinancierd door de stichting die is vernoemd naar Jacques de Leeuw, de oprichter het uitgeversconcern Audax. De AKO boekwinkels maken hier deel van uit. In juli kwamen berichten naar buiten dat de stichting door de crisis gedwongen was de kam te halen door haar sponsoractiviteiten in de culturele sector. Voor 2014 was binnen Audax al een tijdelijke oplossing voor de financiering van de literatuurprijs gevonden. Vanaf 2015 neemt boekenclub ECI de sponsoring en de naam over.

Feitelijk wordt de prijs toegekend door de onafhankelijke Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-fictie, onder voorzitterschap van Winnie Sorgdrager. ECI legt het geld op tafel en zorgt in samenwerking met de stichting voor een zo breed mogelijk bereik van de genomineerde titels onder boekliefhebbers. In die zin verandert er dus weinig. Wel neemt ECI de opzet van de jaarlijkse prijsuitreiking onder de loep en is het niet ondenkbaar dat er naast de juryprijs ook een publieksprijs komt. Of de boekhandel blij is met deze overname door ECI valt nog te bezien. De eerste reacties op de social media waren kritisch. ECI is een boekenclub en mag als enige in Nederland 20% korting geven op boeken. De internetwinkel ging begin dit jaar failliet, maar kon met Novamedia als de nieuwe eigenaar een doorstart maken.

Deel deze pagina