Johnny van Doornprijs na negen jaar terug als De Johnny

De Johnny van Doornprijs voor poëzie als podiumkunst, tussen 1993 en 2012 jaarlijks uitgereikt aan dichters als Jules Deelder, Bart Chabot, Spinvis en Nico Dijkshoorn, wordt nieuw leven ingeblazen door de Stichting Poëzieclub. De reden: poëzie bloeit als nooit tevoren op festivals en literaire avonden, waarbij vooral jonge beoefenaars een nieuwe impuls aan de ‘orale woordkunst’ geven. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

De prijs is voor een dichter, woordkunstenaar of podiumkunstenaar in de breedste zin van het woord, die op uitzonderlijke wijze bijdraagt of heeft bijgedragen aan de receptie van poëzie in het Nederlandse taalgebied. Dit kan zowel eigen werk zijn als een vertolking van werk van derden. De prijs bestaat uit een geldprijs van 10.000 euro, waarvan 2000 euro door de winnaar wordt besteed aan een opkomend talent naar keuze. Ook is er een Johnny van Doorntrofee. Op 1 september wordt een shortlist bekendgemaakt, op 12 november wordt de prijs uitgereikt in Arnhem.

De naam van de prijs is geïnspireerd op de dichter Johnny van Doorn (1944 – 1991) die als geen ander poëzie als podiumkunst in de schijnwerpers plaatste met zijn onnavolgbare en explosieve voordracht. In de periode 1993 tot 2012 werd jaarlijks de Johnny van Doornprijs uitgereikt. De Johnny maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie 2021, waaronder ook De Grote Poëzieprijs en De Gedichtenwedstrijd vallen.

www.prijsdepoezie.nl


Deel deze pagina