Prijs literaire debutanten gered en voor vijf jaar zeker

De (voorheen) Academica Literatuurprijs maakt een doorstart met het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) als nieuwe sponsor. De uitgever van het tijdschrift Neerlandica zal de debutantenprijs vijf jaar lang financieel ondersteunen. Daarmee is ook de viering van het vierde lustrum van de prijs veiliggesteld. Wel is het prijzengeld iets verlaagd.

De prijs kent een rijke historie. In 1995 werd de toenmalige Dordtse Debutantenprijs (later Debutantenprijs) voor het eerst toegekend aan Anna Enquist voor haar roman Het meesterstuk. De prijs, toen 9999 gulden, was een initiatief van de literaire stichting Perspektief (nu: DordtLiterair) en de gemeente Dordrecht, die de financiën beschikbaar stelde. Het bijzondere en unieke aan de prijs was én is dat het zowel een vakjury- als een publieksprijs is: een vakjury nomineert uit de Nederlandse en Vlaamse prozadebuten van een jaar eerst een longlist en daarna een shortlist van drie titels die door lezers in Nederland en Vlaanderen beoordeeld worden. Na het wegvallen van de gemeente Dordrecht als financieel ondersteuner nam financieel adviesbureau Academica tot 2015 het sponsorschap op zich. De geldprijs voor de winnaar werd verhoogd naar 10.000 euro en er kwam een aanmoedigingsprijs voor de overige twee debutanten. In iets afgeslankte vorm wordt de prijs voor de winnaar dit jaar 7500 euro. Er is nog geen datum voor de uitreiking. 

Het in Den Haag gevestigde Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) is in 1895 in Brussel opgericht en heeft onder meer de culturele integratie van Nederland en Vlaanderen als doel. Het ANV is uitgever van het tijdschrift Neerlandia en kent ook de Visser-Neerlandia prijzen toe.

Deel deze pagina