Algemeen Onbeschaafd Nederlands bejubeld

De statige Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, opgericht in 1766, deelt deze maand weer haar traditionele prijzen uit. Zo is er de bekroning voor de beste prestatie op het gebied van woordenboeken en tekstedities. Elitair? Dat valt te bezien. De zogeheten Kruyskampprijs kent dit jaar namelijk een, hoe zullen we het zeggen, beetje vulgaire winnaar.

Het Woordenboek van het Algemeen Onbeschaafd Nederlands van taalkundigen Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar ligt al even in de winkel, maar de enigszins verlate bekroning heeft alles te maken met de driejaarlijkse cyclus van de Kruyskampprijs. Het volgens de samenstellers ’smeuïgste woordenboek’ van het Nederlandse taalgebied stroomt over van hedendaagse spreektaal: obsceen, vulgair, ordinair, plat, gênant. Er zijn wel vaker populaire verzamelingen van ‘informele woorden’ samengesteld, maar in dit geval gaat het om een zeer verantwoorde, grondige aanpak die volgens het juryrapport ook nog eens ‘buitengewoon onderhoudend en vaak zelfs grappig’ heeft uitgepakt. 

Al bladerend ontdek je de betekenis en herkomst van ruim 7000 woorden en uitdrukkingen over taboe-onderwerpen als seks, ziekte, drank, misdaad en dood, van scheldwoorden, straattaal en Bargoens. Ook staan er thematische verzamelingen van woorden in, zoals 243 synoniemen voor het mannelijk geslachtsorgaan. En voor de echte liefhebber zijn er honderden geestige, maar vooral scabreuze citaten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur opgenomen. De samenstellers zijn zo gul geweest om deze ook op hun website te delen.

De Kruyskampprijs 2015 wordt op 26 september uitgereikt, samen met twee andere prijzen van de Maatschappij der Nederlandse letteren: de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs (poëzie, winnaar Hanneke van Eijken) en de Dr. Wijnaendts Francken-prijs 2015 (essays, winnaar Joep Leerssen).

Deel deze pagina