Vijf genomineerden voor Volkskrant Beeldende Kunstprijs

Vijf genomineerden maken kans op de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015 (10.000 euro). Op 19 maart wordt de naam van de winnaar onthuld in een rechtstreekse uitzending van Opium TV. Strafpleiter Inez Weski neemt haar taak als juryvoorzitter uitermate serieus. Kunst overbodige luxe? Onzin. De mens heeft behoefte aan schoonheid.

Dat jury’s in hun eindrapportage standpunten durven in te nemen die dieper gaan dan hun eindoordeel over het voorgelegde werk, valt te prijzen. Het gebeurt helaas te weinig. Strafpleiter Inez Weski (foto), dit jaar de juryvoorzitter van de Volkskrant Beeldende Kunstprijs, nam echter de vlucht naar voren. Zij ging in februari al los bij de opening van de expositie van de genomineerde kunstenaars in het Stedelijk Museum Schiedam. De volledige tekst is hier te lezen, maar als opwarmertje een uitgebreid citaat: ‘Ik vind dat scholen standaard naast zwemles of rekenen de kinderen aan de hand de wereld van de kunsten dienen binnen te leiden, dus letterlijk de musea in moeten sleuren. Ik weet, zwemles is al niet meer verplicht en lichamelijk mogen kinderen dus al verdrinken wat de overheid betreft. Muziek, verhalen vertellen, schilderen en boetseren, het brengt licht in de ziel en ruimte voor interactie en minimaal is er dan geen tijd om elkaar de hersens in te slaan. Een win-win-situatie zou ik denken. Tenzij je natuurlijk voor je inkomsten afhankelijk bent van de opbrengst van wapens, ziekenhuisbedden en psychofarma. Dan sta je toch beteuterd te kijken naar die nietsnuttende fröbelende kinderen. Dat levert immers nooit goed kanonnenvoer. Kunst geeft dus naar mijn overtuiging een derde dimensie aan het leven. Je hebt het consumptieve leven en dan is er dit alles overstijgende, de kunst. Het gaat niet alleen om leven en overleven, je wilt meer. Daarom is de tegenwoordige discussie die kunst als een luxe ziet en naar de periferie van het leven wil verplaatsen in mijn ogen zo grievend. Natuurlijk, als je moet vechten om je brood kan ik me voorstellen dat je niet direct de esthetiek als prioriteit stelt. Maar de geschiedenis toont dat mensen zelfs in de meest penibele situaties trachten te verfraaien of er iets extra's aan toe te voegen. Wellicht maakt juist dat de realiteit dragelijk. We hebben behoefte aan schoonheid, zo ongeveer vanaf het moment dat we rechtop konden lopen.’

De vijf genomineerde kunstenaars voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2015 zijn Dina Danish, Koen Taselaar, Levi van Veluw, Bram De Jonghe en het duo Sander Breure en Witte van Hulzen. Hun werk is tot en met 12 april te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Bezoekers kunnen daar hun eigen favoriet kiezen.  


Deel deze pagina