Floris Kaayk winnaar Kunst+Techniek-prijs 2017

Animator en filmmaker Floris Kaayk (1982) krijgt begin november de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2017 (15.000) uitgereikt. Dan start in de Bergkerk in Deventer ook zijn eerste grote overzichtstentoonstelling, die onderdeel is van de prijs. De afgelopen jaren won Kaayk achtereenvolgens de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs, een Edison Pop prijs, een European Music Video Award en een Gouden Kalf.

Floris Kaayk is als digitaal kunstenaar een meester in het creëren van futuristische sprookjes of nachtmerries. Door inventief gebruik te maken van verschillende digitale platforms weet hij vaak een groot publiek in het verhaal mee te nemen. Met zijn werk prikkelt Kaayk tot nadenken over technologische ontwikkelingen en de mogelijke gevolgen daarvan, aldus de toelichting bij de toekenning van de prijs. In 2011 kwam hij in het nieuws met de social media-filmpjes en het weblog van zijn alter ego Jarno Smeets. Jarno zou de eerste mens zijn die kon vliegen als een vogel. Internationale tv-zenders gebruikten het beeldmateriaal in hun nieuwsuitzendingen. Met het experimentele online project The Modular Body visualiseerde hij een toekomst waar een prototype van het menselijk lichaam is ontworpen en gecreëerd met behulp van 3D-printtechnieken en celcultuurtechnologieën.

Met de Kuns+Techniek-prijs drukt het ingenieursbureau Witteveen+Bos zijn waardering uit voor de creativiteit, die in het werk van de kunstenaar een grote rol speelt en die noodzakelijk is om vernieuwing tot stand te brengen. Eerdere winnaars waren o.a. Iris van Herpen, Renzo Martens en Geert Mul. Het nieuws dat Floris Kaayk aan dit rijtje wordt toegevoegd, werd in onderstaand filmpje bekendgemaakt.


Deel deze pagina