Kunstprijs: Melvin Moti terug in de Hermitage

Volgens de jury van de vijfde ABN AMRO Kunstprijs is beeldend kunstenaar Melvin Moti een toptalent in ontwikkeling. Het werk van de Rotterdammer scoort internationaal, maar is nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek. Een aan de prijs gekoppelde solotentoonstelling (vanaf 25 november) in de Hermitage in Amsterdam moet hierin verandering gaan brengen.

Met zijn solotentoonstelling in de Hermitage is Moti terug bij het Russische instituut dat in 2004 zijn doorbraak inluidde. Hij maakte in dat jaar No Show, een film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal over Russische soldaten die in de Tweede Wereldoorlog een rondleiding krijgen door een leeggeruimde Hermitage in Sint Petersburg. Het enige dat de museumgids kan laten zien zijn de lege lijsten die hij echter met zijn verhalen beeldend weet te vullen. In een volgende film The Prisoner’s Cinema (2008) zien we helemaal geen voorstelling meer, maar alleen nog het licht waaruit een beeld is opgebouwd. Moti verwijst ermee naar de experimenten van wetenschapper John Lilly, die in 1954 onderzocht wat voor gevolgen de afwezigheid van visuele prikkels heeft voor het menselijk brein. In plaats van afgestompt te raken, draaide het brein overuren, en zagen de proefpersonen allerlei abstracte kleurschijnsels.

Melvin Moti, The Prisoner's Cinema, 2008 (fragment)

Meer recent maakte Moti in de film The Eightfold Dot (2013) het onzichtbare zichtbaar, in dit geval de vierde dimensie.

Melvin Moti, The Eightfold Dot, 2013 (fragment)

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs zegt met Melvin Moti te hebben gekozen voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoord zijn eigen weg gaat en thema's aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. Hij wordt een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie genoemd. Uit het juryrapport: ‘In zijn minimalistische films, objecten en installaties spelen documentatie en onderzoek een centrale rol. Moti onderzoekt noties van tijd, geschiedenis en herinnering en stelt vragen over bijvoorbeeld het vermogen van de menselijke verbeelding en de werking van perceptie.’ 

Al deze elementen keren terug in de solotentoonstelling die aan de ABN AMRO Kunstprijs is verbonden. Moti legt hier een link tussen zijn werk en dat van de in 2012 overleden JCJ Vanderheyden, de eerste Nederlandse kunstenaar die vanaf de jaren zestig met nieuwe media de werkelijkheid probeerde te reproduceren. De tentonstoonstelling Spectral Spectrum in de Hermitage in Amsterdam is te zien van 25 november tot 6 maart 2016.

De ABN AMRO Kunstprijs wordt, na een onderbreking van enkele jaren, voor de vijfde keer uitgreikt. Het is een stimuleringsprijs voor talent in Nederland (nationaal of internationaal). De winnaar krijgt een tentoonstelling met publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Ook wordt werkt aangekocht voor de kunstcollectie van de bank.

Deel deze pagina