Marlene Dumas verkozen tot Kunstenaar van het Jaar

Marlene Dumas, Erwin Olaf, Anton Corbijn: altijd eindigen ze hoog bij de verkiezing Kunstenaar van het Jaar. Zij hebben minder last van de grilligheid van het publiek dan andere hedendaagse kunstenaars die soms na een jaar alweer lijken te zijn vergeten.

De KvhJ-verkiezing is een graadmeter voor de waardering van hedendaagse Nederlandse kunstenaars, zo meldt de organiserende Stichting Kunstweek. Bij nadere bestudering van de uitslagen blijkt die bijval voor menig kunstenaar nogal grillig te zijn: zij gaan als een stuiterbal door de jaarlijkse top-100 of verdwijnen na korte tijd weer helemaal buiten beeld. Dat alles als gevolg van het terugkerende rollenspel in vier bedrijven tussen een panel van ca. 100 professionele kunstkenners die kunstenaars nomineren, en het publiek dat online stemt, maar zelf ook kandidaten kan voordragen. Vooral dat laatste aspect kan verrassend uitpakken. Giovanni Dalessi, KvhJ 2013, was aanvankelijk niet genomineerd. Maar de Eindhovenaar werd bij de eerste stemronde zo vaak door het publiek voorgedragen, dat hij alsnog de kwartfinale haalde. Het panel plaatste hem vervolgens bij de acht finalisten, waarna het publiek Dalessi tot winnaar verkoos. Hij was tevens de laatste kunstenaar die de bekroning vergezeld zag gaan met een cheque van 10.000 euro. Voor Erwin Olaf (KvhJ 2014) en Marlene Dumas, (KvhJ 2015; de organisatie rekent altijd 1 jaar vooruit) is er alleen de eer.

Betrouwbaar beeld Dit jaar stemden ruim 41.000 mensen, tegen 50.000 in 2013. De eventuele kritiek dat online-verkiezingen fraudegevoelig kunnen zijn, pareert de organisatie als volgt: ‘Het grote aantal stemmen, de controle daarop, de techniek die achter de verwerking van de stemmen zit en de digitale èn manuele filters die pogingen om te malverseren vrijwel uitsluiten, maken dat de uitslag van de verkiezing een betrouwbaar beeld geeft.’ Maar het staat de genomineerde natuurlijk vrij om bij iedere stemronde zijn/haar eigen achterban te mobiliseren. Zo riep bouwbedrijf Heijmans via de sociale media op om toch vooral op Daan Roosegaarde te stemmen. Het is niet te achterhalen of en hoeveel stemmen hem dat opleverde (Kunstweek geeft sowieso geen cijfers), maar Roosegaarde haalde de top-3 en werd als de jongste hoogst geëindigde kunstenaar Talent van het Jaar. Giovanni Dalessi eindigde dit jaar als 75-ste.

Uitslag Kunstenaar van het Jaar 2015: 1. Marlene Dumas, 2. Anton Corbijn, 3. Daan Roosegaarde, 4. Co Westerik, 5. Marc Mulders, 6. Iris van Herpen, 7. Erwin Olaf, 8. Levi van Veluw, 9. Arno Kramer, 10. Barbara Broekman.  

Deel deze pagina