Kunst+Techniek-prijs voor Renzo Martens

Beeldend kunstenaar Renzo Martens probeert in Congo een creatieve economie tot stand te brengen. Hij laat plantage-arbeiders zelfportretten maken die gegoten in chocolade als ‘cacaobeelden’ de wereld overgaan, en zo voor inkomsten zorgen. Het bijzondere project oogst voor de tweede keer dit jaar een belangrijke kunstprijs. 

Op 5 november krijgt Renzo Martens (1973) de Witteveen+ Bosprijs voor Kunst + Techniek. Deze jaarlijkse oeuvreprijs (15.000 euro) gaat naar beeldend kunstenaars die in hun werk kunst en techniek op een bijzondere manier weten te verenigen. Martens wordt gezien als een veelbelovende kritische kunstenaar die digitale technieken zoals film en 3D-printen inzet om maatschappelijke vraagstukken aan de orde te stellen. In 2012 richtte hij in een voormalige Unilever-plantage in de jungle van Congo het Institute for Human Activities (IHA) op. Met dit onderzoekscentrum wil Martens onder meer bereiken dat straatarme Congolese plantagearbeiders van de economische effecten van kunst gaan profiteren. Hij laat hen zelfportretten van rivierklei maken die, vanwege hun broosheid, ter plekke driedimensionaal worden gescand. In Nederland worden de scans met een 3D-printer geprint waarna er een mal van wordt gemaakt. Een chocolatier giet het beeld in chocolade waarvan de cacao uit Congo komt. De grote cacaobeelden die dit proces oplevert, worden tentoongesteld in kunststeden als Berlijn, Londen en Amsterdam. Kleinere chocolade zelfportretten worden in grote oplage verkocht en zijn een eerste, succesvolle casestudy voor economische diversificatie in het gebied.

Volgens de  jury van de Kunst+Techniek-prijs stelt Martens centrale vragen over de wijze waarop geld, technologie en kennis instrumenten zijn die zich in bepaalde regio’s van de wereld bundelen en andere gebieden daarvan uitsluiten. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn controversiële documentaire Episode III: Enjoy Poverty (2009), over hoe Congo zijn armoede te gelde kan maken. Hij leerde lokale fotografen hun leefomstandigheden in beeld te brengen en deze foto’s aan media te verkopen. Eerder dit jaar kreeg Martens, die woont en werkt in Brussel, Amsterdam en Congo, de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015. Van 6 november tot 6 december zijn de cacaobeelden uit Congo te zien in de Bergkerk te Deventer.

Deel deze pagina