Eerste Nederlandse Portretprijs: 50 genomineerden

In de aanloop naar de prijsuitreiking op 14 juni wordt in Paleis Soestijk het werk tentoongesteld van de vijftig genomineerden voor De Nederlandse Portretprijs 2017. Deze nieuwe prijs is bedoeld om de Nederlandse portretkunst verder te ontwikkelen en internationaal op de kaart te zetten. Er waren meer dan 850 inzendingen, van zowel professionals als amateurs.

Anders dan het aantal inzendingen doet vermoeden, wordt de portretkunst in Nederland niet gezien als een specialisatie waarin de allerhoogste eer valt te behalen. Waar Nederlandse fotografen met hun portretten internationaal scoren, blijven kunstenaars in de andere twee- en driedimensionale technieken achter, signaleert juryvoorzitter Rudi Ekkart. De oud-directeur van het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis hoopt dat de nieuwe prijs een stimulans is voor zowel makers als opdrachtgevers. 'Deze competitie is belangrijk voor de kunstwereld. Iedereen kent de grote Hollandse namen als het gaat om schilderkunst. Gezien onze geschiedenis is het belangrijk dat we ook onze hedendaagse kunstenaars steunen in hun ambities en hen helpen om de Nederlandse (portret-)kunst verder te ontwikkelen en weer internationaal op de kaart te zetten.' Een jury van kunstenaars en kunstkenners zal drie prijzen uitreiken voor ‘het beste portret op het platte vlak’, ‘het beste portret in de ruimte’ en voor jong talent. Daarnaast kunnen bezoekers van de expositie hun eigen favoriet kiezen.

Bij de opzet van de De Nederlandse Portretprijs is gekeken naar de BP Portrait Award in Engeland, een succesvol internationaal evenement dat als een hoogtepunt wordt gezien in de kunstwereld. Sinds de jaren tachtig is deze van oorsprong Britse competitie voor portretschilders uitgegroeid tot een zeer prestigieuze prijs die jaarlijks grote internationale hedendaagse kunstenaars trekt.

www.paleissoestdijk.nl


 

Deel deze pagina