Eye Filmmuseum krijgt oorkonde van kunstcritici

Het Eye Filmmuseum heeft de AICA-Oorkonde 2019 gekregen. De Nederlandse afdeling van de internationale vereniging van kunstcritici roemt het museum vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Zo initieerde de instelling in 2015 de Eye Art & Film Prize, een internationale bekroning voor kunstenaars en filmmakers.

Uit het juryrapport: “Het Eye Filmmuseum viel de jury op vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Een grote nieuwsgierigheid naar deze kruisbestuiving resulteert in een uniek en aantrekkelijk tentoonstellingsbeleid met steeds een rijk gevuld en uitdagend publiek programma. De Eye Art & Film Prize, opgericht in 2015, onderstreept het commitment aan dit grensgebied. (…) We nomineerden het Eye Filmmuseum voor de manier waarop het oude Filmmuseum zich opnieuw heeft uitgevonden via deze verbreding naar kunstenaarsvideo’s- en kunstenaarsfilms, en vanwege de zorg voor het behoud van deze vergankelijke media. Zowel aan jong talent als aan grote namen uit de wereld van film en beeldende kunst wordt aandacht besteed en het museum trekt continu een breed publiek. Niet in de laatste plaats vanwege het aantrekkelijke en herkenbare gebouw, dat ook ruime erkenning in het buitenland krijgt.’

De AICA-oorkonde bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks afwisselend toegekend aan een publicatie, een tentoonstelling of een instelling. Een driekoppige jury stelt een shortlist samen, waarna de winnaar wordt gekozen door de ruim 170 Nederlandse AICA-leden, een uitgelezen gezelschap van kunstcritici, docenten, conservatoren en curatoren.

Deel deze pagina