Dioraphte: 'godin' onder de cultuurprijzen

Op 18 maart wordt de Dioraphte Cement Prijs uitgereikt, bedoeld om beginnende theatermakers en choreografen te stimuleren. De naam Dioraphte duikt vaker op als sponsor van cultuurprijzen, bijvoorbeeld die voor jong schrijftalent. Dat maakt nieuwsgierig naar de achtergronden.

De naam klinkt klassiek, Grieks. Maar (stichting) Dioraphte is niet meer dan een anagram van Aphrodite, de godin van zo ongeveer alles wat met schoonheid heeft te maken. Het goededoelenfonds is met geld van onder anderen vermogende particulieren actief op het gebied van kunst en cultuur met een landelijk of internationaal bereik. Volgens de eigen website steunt Dioraphte ‘kwetsbare’ projecten die zonder financiële hulp van derden absoluut niet van de grond zouden komen, niet altijd een enorm publiek genereren, maar wel belangrijk zijn om te realiseren. Voorbeelden van gehonoreerde projecten worden niet gegeven, maar in de database van Dutch Heights komt Dioraphte voor als de financier van verschillende kunst- of cultuurprijzen, met name in de hoek van film, podiumkunsten en literatuur. Zo koppelt de stichting momenteel haar naam aan de nieuwe Literatourprijs (15.000 euro, voorheen Jongeren Literatuurprijs), de Film- en Literatuuraward van festival Film by the Sea (5000 euro), de Tiger Awards (10.000 euro) van het Filmfestival Rotterdam en de Dansprijs (5000 euro) van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Verder is zij betrokken bij de toekenning van de Amsterdam Fringe Festival Award die voor de winnaar onder meer optredens op internationale festivals inhoudt. 

De Dioraphte Cement Prijs (7500 euro) die deze maand aan de beurt is, is een stimuleringsprijs die jaarlijks wordt toegekend voor het beste concept voor een voorstelling, performance of theatertekst van beginnende theatermakers, choreografen en schrijvers in Nederland en Vlaanderen. Tijdens Festival Cement in Den Bosch (17 t/m 21 maart) mogen acht kanshebbers zich presenteren aan een vakjury. Vorig jaar won TAAT (theatre as architecture architecture as theatre, foto) met het projectplan Khor II. Het resultaat is tijdens Festival Cement 2015 te zien.

Deel deze pagina