Cabaretprijzen: Is de nieuwe Theo Maassen in de zaal?

Wat gaat 2015 brengen aan nieuw cabarettalent? Vier festivals dienen als visvijvers voor een theatermarkt die nauwelijks te verzadigen lijkt. Het Leids Cabaret Festival opent de rij op 14 februari, maar wij vragen ons nu al af: is elk talent ook een blijvertje?

Vier cabaretfestivals vormen samen de aanvoerroute voor kleinkunsttalent. Verdeeld over het jaar zijn dat achtereenvolgens het Leids Cabaret Festival (sinds 1978), het Amsterdams Kleinkunstfestival (Wim Sonneveldprijs, sinds 1988), het Groninger Studenten Cabaret Festival (sinds 1986) en Cameretten (sinds 1966). Alle vier pronken graag met prominente winnaars uit het verleden. Leiden is blij met André Manuel, Kees Torn, Najib Amhali, Javier Guzman, Micha Wertheim en Katinka Polderman, Amsterdam met Thomas Acda, Maarten van Roozendaal en Van der Laan & Woe, Groningen met Theo Maassen, Eric Koller en Jochem Myjer, en Cameretten met Brigitte Kaandorp, Hans Teeuwen, Marc-Marie Huijbregts, Ronald Goedemondt en Daniel Arends.

Niet alle winnaars trekken meteen volle zalen; de festivals zijn afhankelijk van de kwaliteit van de kandidaten die zich voor de audities aanmelden, en daar wil nog wel eens een mager jaartje tussen zitten. Bovendien moet talent de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Het eerste avondvullende programma van Theo Maassen ging pas vier jaar na het winnen van ‘Groningen’ en Cameretten (beide in 1990) in première. Toch weten de meeste gelauwerden zich aardig staande te houden in het overvolle cabaretaanbod. Dit blijkt uit de overzichten van prijzen en laureaten op dutchheights.nl. Van de winnaars van de afgelopen vijftien edities van alle vier de festivals samen, is ruim 75% in 2015 (nog) actief met solo-programma’s, als lid van een duo of als stand-upper. Vijf van hen werden ook bekroond met de Neerlands Hoop van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Deze jaarlijkse prijs voor het meest beloftevolle kleinkunsttalent ging naar onder anderen Javier Guzman (2007), Ronald Goedemondt (2008), Alex Klaasen (2009), Van der Laan & Woe (2011) en Louise Korthals (2013).

De strijd om de Wim Sonneveldprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2015 is inmiddels in volle gang. De auditierondes van het Leids Cabaret Festival 2015 zijn deze week gestart, en op 14 februari is de finale. Op 1 april opent de inschrijving voor Cameretten, het festival in Groningen heeft nog geen data bekendgemaakt.


Deel deze pagina