Nieuwe dansprijs uit naam van Krisztina de Châtel

Het jaar 2018 is een feestjaar voor Krisztina de Châtel. Deze zomer wordt de choreografe 75 en dat wordt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht gevierd met een naar haar vernoemde nieuwe dansprijs. Het prijzengeld van 10.000 euro gaat naar een jonge 'eigenzinnige' danser of dansmaker, en naar een beeldend kunstenaar. De Châtel zal jaarlijks zelf de winnaar kiezen.

De nieuwe dansprijs is een initiatief van Stichting Imperium. Deze beheert het complete choreografisch oeuvre van Krisztina de Châtel en ondersteunt jonge, eigenzinnige dansers en dansmakers, financieel en artistiek. De van oorsprong Hongaarse choreografe is tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht (10 t/m 14 oktober) prominent aanwezig. Naast de prijsuitreiking is er de herneming van haar succesvolle stuk Thron uit 1984 (een samenwerking met de Duitse kunstenaar VA Wölfl) en de tentoonstelling The Third Space, die nieuwe inzichten verschaft in haar unieke artistieke visie en werk. De Award-winnaar moet het geldbedrag delen met een zelf gekozen beeldend kunstenaar. Onderdeel van de prijs is ook een uitnodiging voor de volgende editie van de Nederlandse Dansdagen. 

Krisztina de Châtel, in 1943 in Boedapest geboren, werd zelf in 2000 bekroond met de Prijs van de Nederlandse dagen. Tien jaar later kreeg ze zowel de Amsterdamprijs voor de Kunst als de Gouden Zwaan voor haar gehele oeuvre.

Deel deze pagina