Toneelprijzen: open doekjes op doek

De Louis d’Or en Theo d’Or zijn al zestig jaar de belangrijkste toneelprijzen van Nederland. Aan dit jubileum is tijdens het Nederlands Theater Festival in Amsterdam een kleine expositie gewijd in de wandelgangen van de Stadsschouwburg. Een mooie gelegenheid om ook (weer) even stil te staan bij de portrettengalerij van de winnaars van het afgelopen decennium, en te ontdekken hoe de schilderkunst het theater beschouwt.

Zestig jaar geleden, in 1955, werd de Louis d’Or voor het eerst uitgereikt aan acteur Paul Steenbergen. Actrice Ank van der Moer ontving dat jaar de eerste Theo d’Or. Beide bekroningen eren de meest indrukwekkende acteerprestaties van het afgelopen theaterseizoen. Het idee om de winnaars te vereeuwigen met een portret in de Amsterdamse Stadsschouwburg dateert uit 2005. Het initatief hiertoe kwam van de Stichting Oeuvre Jan van der Vossen, ter nagedactenis aan beeldend kunstenaar Jan van der Vossen (1948-1998) en diens partner, acteur en regisseur Jaap Wieringa (1945-2001). Van der Vossen maakte zelf ook verschillende portretten van bekende Nederlandse acteurs en actrices als Willem Nijholt en Kitty Courbois. Ook deze portretten hangen in de schouwburg.

De galerij van laureaten heeft inmiddels zestien portretten. Daar komen voorafgaand aan de prijsuitreiking op zondag 13 september twee nieuwe aanwinsten bij: portretten van Dirk Roofhooft (Louis d’Or 2007) en Abke Haring (Theo d’Or 2014). Jacob Derwig, vorig jaar winnaar van de Louis d’Or, had al een portret, omdat hij de prijs eerder kreeg. Overigens is Derwig ook nu weer genomineerd. Andere kanshebbers bij de mannen zijn Ramsey Nasr, Hajo Bruins, Victor Löw en Guy Clemens. Voor de Theo d’Or 2015 zijn genomineerd Halina Reijn, Chris Nietvelt, Maria Kraakman en Marieke Heebink. Alle vier zijn al in het bezit van een Theo d’Or, alleen van Heebink ontbreekt nog een portret.

Alle portretten zijn ook hier te zien.

 

Emilio Kruithof, Ophelia (to Halina Reijn), 2014, olieverf op doek, 124x127 cm

Sam Drukker, Hans Kesting, 2009, olieverf op doek, 120x80 cm

Saskia Heuer, Marlies Heuer, 2013, olieverf op linnen, 100x90 cm

Deel deze pagina