Fonds introduceert grote prijs voor podiumkunsten

Er komt een nieuwe, grote prijs voor de podiumkunsten. Jaarlijks zullen twee makers met een uitgesproken kijk op hun discipline worden beloond met 60.000 euro. Het initiatief komt van het Gieskes-Strijbis Fonds dat de afgelopen jaren miljoenen euro’s aan financiële steun heeft gestoken in onder meer kunst- en culturele projecten. Op 25 september worden de vijf genomineerden van de eerste Gieskes-Strijbis Podiumprijs bekendgemaakt.

De nieuwe podiumprijs is bedoeld voor makers van theater, muziektheater, muziek, compositie of dans. De prijs is in het leven geroepen na gesprekken met vertegenwoordigers uit de wereld van de podiumkunsten. Conclusie was dat Nederland goed scoort qua opleidingen, startersregelingen en topgezelschappen in de podiumkunsten. Moeilijker hebben makers het die niet meer als jong talent beschouwd mogen worden en die zich nog niet aan de ‘makerstraditie’ van een vooraanstaand gezelschap verbonden hebben. Voor deze groep is de Gieskes-Strijbis Podiumprijs geïnitieerd, aldus de toelichting van het fonds. 

De prijs is niet rechtstreeks gekoppeld aan een specifieke voorstelling of project. Van de kandidaten wordt verwacht dat ze een duidelijke visie hebben op het bereiken van nieuw publiek, het behandelen van nieuwe thematiek en het ontwikkelen van nieuw repertoire. De twee winnaars van de prijs ontvangen ieder 60.000 euro om die nader visie uit te werken. Een adviescommissie bestaande uit Anoek Nuyens (theatermaker), Paul Knieriem (de Toneelmakerij), Tanja Mlaker (Cultuur Eindhoven) en Jan Zoet (Academie voor Theater en Dans) zal de vijf genomineerde kandidaten voor 2017 eind september bekendmaken.

Het Gieskes-Strijbis Fonds is opgericht door Hennie en Diedi Gieskes-Strijbis. Het echtpaar ondersteunt langs deze weg goede doelen in vier sectoren: natuur en milieu, democratie en rechtsstaat, medische wetenschap en kunst en cultuur. Tussen 2003 en 2017 was hiermee een totaalbedrag van ruim 36 miljoen euro gemoeid, waarvan het merendeel naar projecten in kunst en cultuur ging. 

Deel deze pagina