Staatsprijs voor de kunsten voor Ivo van Hove

De Johannes Vermeer Prijs 2019, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan theatermaker Ivo van Hove. De jury roemt zijn ‘grandioze bijdrage’ aan de ontwikkeling van het theater in én buiten Nederland. De uitreiking is op woensdag 25 september in de Ridderzaal in Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden.

Bijzonder is volgens de jury de wijze waarop Ivo van Hove de Nederlandse taal over grenzen brengt. Met zijn baanbrekende dramatische visie en zijn vermogen om taal, drama, regie en beeld gelijkwaardig samen te brengen heeft hij het theater vernieuwd zonder daarbij de verbinding met de traditie te verliezen. Het leiderschap van Ivo van Hove kenmerkt zich – aldus de jury - door een geweldige combinatie van artistieke en bestuurlijke kwaliteiten. Interdisciplinaire samenwerking is voor hem vanzelfsprekend, zo blijkt ook uit zijn operaregies en de recente samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest. Bedoeling is dat Van Hove het prijzengeld besteedt aan een speciaal project.

Eerdere winnaars van de Johannes Vermeer Prijs zijn Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi.


Deel deze pagina