Sikkens Foundation jubileert met twee prijswinnaars

De uitreiking van de tweejaarlijkse prestigieuze Sikkens Prize krijgt op 2 oktober een speciaal karakter. Niet alleen bestaat de stichting die de prijzen toekent vijftig jaar, ook staan er dit keer twee laureaten op het podium: de Amerikaanse planetooloog Carolyn Porco en de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf. Porco won de prijs al in 2020, maar de festiviteiten konden toen wegens corona niet doorgaan.

De Sikkens Prize gaat over het belang en de impact van kleur in de samenleving en is bedoeld voor architecten, ontwerpers, kunstenaars en wetenschappers die op dit vlak baanbrekend werk verrichten. Zo wordt Piet Oudolf (1944) geëerd vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld. De Amerikaanse Carolyn Porco (1953) was teamleider van de Cassini-missie naar de planeet Saturnus en zijn manen die tussen 1997 en 2017 een realistisch en kleurrijk beeld van het heelal opleverde, en ook de kwetsbaarheid van de aarde illustreerde.

De Sikkens Prize is ouder dan de jubilerende stichting die de prijzen toekent. Het oorspronkelijke plan (toen nog Sikkensprijs geheten) kwam in 1959 van de directie van de verf- en lakfabrikant. Gerrit Rietveld was de eerste in een lange reeks van prominente winnaars, waaronder Le Corbusier, Theo van Doesburg, Donald Judd, Bridget Riley en Hella Jongerius. Moederconcern AkzoNobel is nog steeds de financier van de prijs, maar de jubilerende Sikkens Foundation opereert geheel onafhankelijk.

 


Deel deze pagina