Gouden Ganzenveer 2015 voor tijdreiziger Geert Mak

Geert Mak eist weer even ieders aandacht op. Nadat hij eind maart al de Comeniusprijs in ontvangst nam, wacht hem nu een tweede cultuurprijs: de Gouden Ganzenveer. Hoe de onvermoeibare tijdreiziger zijn weg en publiek blijft vinden in de multimediale samenleving.

De Academie Gouden Ganzenveer - een gezelschap van prominenten uit de wereld van cultuur, politiek, wetenschap en bedrijfsleven - eert Geert Mak (1946) voor zijn ‘zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit.’ Sinds zijn schrijversdebuut in 1986 verschenen er ruim twintig boeken van zijn hand, waaronder de publiekslievelingen Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), De eeuw van mijn vader (1999), In Europa (2004) en Reizen zonder John (2012). Volgens de academieleden verenigt Mak in zijn werk uiteenlopende terreinen als de autobiografische essayistiek, de politiek, de journalistiek, de geschiedwetenschap en de godgeleerdheid. ‘Moeiteloos schakelt hij tussen zijn geschreven werk en zijn werk voor televisie, met als hoogtepunt het boek en de gelijknamige tv-serie In Europa. Zijn polemische lef, zijn avontuurlijke nieuwsgierigheid en zijn indringende maatschappelijke betrokkenheid vormen (…) krachtige drijfveren, die hij op een aanstekelijke wijze weet over te brengen. Daarmee heeft hij alleen al in Nederland een publiek van vele honderdduizenden aan zich weten te binden.’

Het werk van Geert Mak is al vaker bekroond. Los van enkele grote literaire publieksprijzen werd hij twee keer uitgeroepen tot historicus van het jaar. Eind maart kreeg hij de Comeniusprijs voor de manier waarop hij een breed publiek kennis van de hedendaagse geschiedenis bijbrengt. Zijn boek Reizen zonder John, waarin hij vijftig jaar na Nobelprijswinnaar John Steinbeck over de ongebaande paden van Amerika reist, was in 2013 vier keer genomineerd voor een literaire prijs. Met de Gouden Ganzenveer treedt Mak in de voetsporen van eerdere laureaten als David Van Reybrouck, Ramsey Nasr, Annejet van der Zijl en Remco Campert. 

De eerste veer dateert van 1955 en werd op initiatief van de Nederlandse uitgeefwereld ingesteld. In de oorspronkelijke doelstelling van de prijs werd nadrukkelijk gesproken over de grote betekenis van de laureaat voor het geschreven én gedrukte woord. Maar je hoeft geen Geert Mak te lezen om te weten dat de tijden zijn veranderd. Het accent bij de toekenning is dan ook verschoven naar de boekcultuur in brede zin, ‘in een toenemend multimediale samenleving’. Geert Mak past volledig in dat plaatje, en niet alleen vanwege zijn tv-activiteiten. Zijn nieuwste boek In de ban van de krekel, in de ban van de mier is uitsluitend als digitale longread (e-book) verkrijgbaar. Naast de gouden veer krijgt de laureaat ook een jaar buitengewoon lidmaatschap van de Academie in de schoot geworpen. Geert Mak zal zich er thuis voelen: hij was jarenlang vast lid van het gezelschap.

Deel deze pagina