Francine Houben (1955) krijgt op 30 november de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor haar lange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. ‘Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid’, aldus de toelichting. Houbens gebouwen worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur. Of het nu een woontoren in Rotterdam betreft of het grootste culturele complex van Azië dat nu in aanbouw is.
Zij geldt als een van de meest invloedrijke architecten van dit moment. Als creatief directeur van het architectenbureau Mecanoo brengt Francine Houben stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen, aldus het Cultuurfonds in een toelichting op de toekenning van de royale prijs (150.000 euro). Houben is met haar bureau actief over de hele wereld. Onlangs kreeg zij de prestigieuze opdracht voor de ingrijpende renovatie van de New York Public Library aan Fifth Avenue. Op haar naam staan verder onder meer de bibliotheek van Birmingham (door BBC-kijkers uitgeroepen tot het meest favoriete gebouw van Engeland) en de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington. Aan de andere kant van de wereld, in Taiwan verrijst naar haar ontwerp het grootste culturele complex van Azië met meerdere concertzalen en een operahuis.
Dichterbij huis werd eerder dit jaar de door haar ontworpen stationshal van Delft geopend. Verder ontwierp Houben onder andere de bibliotheek van de Technische Universiteit Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en het entreegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het Britse Architects’ Journal riep haar in 2014 uit tot ‘Woman Architect of the Year’. Houben is lid van de Akademie der Künste Berlijn en de Nederlandse Akademie van Kunsten van de KNAW.
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuur. Eerdere winnaars zijn Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).
Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden. De winnaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De naam en de doelstelling van dit fonds mag de winnaar zelf bepalen.