Nederlandse staatsprijs voor modeontwerper Iris van Herpen

Modeontwerper Iris van Herpen krijgt op 30 oktober de Johannes Vermeerprijs 2017, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury prijst haar grensverleggende en interdisciplinaire ontwerpen die toonaangevend zijn binnen de internationale modewereld. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro verbonden, te besteden aan een speciaal project.

Iris van Herpen (1984) begon in 2007 haar eigen label, waarbij zij een unieke ontwerpstijl ontwikkelde: ‘New Couture’. Haar werk ontstaat op het snijvlak van kunst, technologie en mode. Volgens de jury verbindt zij haar uitzonderlijke talent en ongebreidelde nieuwsgierigheid aan vernieuwende digitale technieken en ambachtelijk vakmanschap. Van Herpen werkt intensief samen met architecten, choreografen, musici, fotografen, filmmakers en wetenschappers. Jury: zij rekt de grenzen van mode op door haar multidisciplinaire manier van werken en verandert op fundamentele wijze de manier waarop mensen over mode denken. Sinds 2009 ontving Van Herpen diverse prijzen. Zij is lid van de prestigieuze La Fédération de la Haute Couture et de la Mode en van de Akademie van Kunsten (KNAW). 

De jury van de Johannes Vermeer Prijs 2017 bestaat uit Els van der Plas (voorzitter), Michel van der Aa (laureaat 2015), Ann Demeester, Jeroen Krabbé en Stephan Sanders. Eerdere winnaars van de staatsprijs waren onder anderen Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas en Erwin Olaf.

Deel deze pagina