Amsterdamprijs voor Kevin Osepa, Carlijn Kingma en Brian Elstak

Kevin Osepa, Carlijn Kingma en Brian Elstak zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of organisaties die een bijzondere bijdrage leveren aan het culturele leven in de hoofdstad.

‘Op basis van gedegen onderzoek creëert fotograaf en filmmaker Kevin Osepa werk dat rijk is aan betekenissen en inmiddels een duidelijke eigen signatuur heeft’, aldus het juryrapport.  ‘Zijn zoektocht naar de cultuur van Curaçao en haar turbulente geschiedenis behandelt grote thema's zoals religie, familiebanden en natuur op persoonlijke, intieme en poëtische wijze, die onder zijn handen tot grote schoonheid geraken.’ In het grafische werk The Waterworks of Money maakt Carlijn Kingma, samen met Martijn Jeroen van der Linden en Thomas Bollen het verloop van geldstromen in onze neo-kapitalistische wereld zichtbaar. De sensationele tekening staat in een eeuwenoude traditie van labyrinthische fantasiesteden en verfijnde cartografieën. ‘Door geld te symboliseren als water maakt zij duidelijk waar het naartoe stroomt in de economie, wie er toegang heeft tot de bron, en waar de droogtes vallen. Het werk roept, door middel van een heus “wauw-effect” verbazing en afschuw op.' De derde winnaar, kunstenaar Brian Elstak is een verhalenverteller, al is het volgens de jury beter om  hem te karakteriseren als ‘de man die alles kan, een kunstenaar die een onuitputtelijke bron van ideeën en beelden in zich lijkt te hebben. Als een wervelwind gaat hij door de kunstdisciplines: hij schildert, schrijft, tekent, ontwerpt, illustreert, maakt installaties, en werkt bovendien ook veel en vaak samen met anderen. In het werk dat hij in de talloze disciplines en media maakt, toont hij een sterke voeling met de concrete, hedendaagse maatschappij.’

De Amsterdamprijs voor de Kunst zet al twintig jaar makers en organisaties in de spotlight. De winnaars ontvangen naast het geldbedrag van 35.000 euro een sculptuur ontworpen door kunstenaar Tim Breukers.


Deel deze pagina