Rotterdam CS: ook kans op Mies van de Rohe Award

Station Rotterdam CS, in december bekroond met de Architectuurprijs van die stad, is een van de kanshebbers voor de Mies van de Rohe Award (60.000 euro). Eind deze maand wordt de shortlist van de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur gepresenteerd, in mei is de uitreiking. Maar de concurrentie is groot, ook vanuit de havenstad zelf.

foto Jannes Linders

Al sinds de opening in maart valt Rotterdam CS (kosten 657 miljoen euro) in de prijzen. Zoals daar zijn: Houtarchitectuurprijs, Nationale Staalprijs, Living Daylights Award, Dutch Design Award, Rotterdam Architectuurprijs en de internationale Brunel Award voor spoorwegarchitectuur en design. Ook is het gebouw genomineerd voor de tweejaarlijkse Nederlandse Bouwprijs die op 9 februari in Utrecht wordt uitgereikt. 'Zelfs de meest cynische architectuurkenner ervaart de kwaliteit', aldus de vakjury. Zij maakte een diepe buiging bij de toekenning van de Rotterdam Architectuurprijs aan het nieuwe stationsgebied dat met 110.000 reizigers per dag evenveel reizigers verwerkt als luchthaven Schiphol. In 2025 zal dat aantal zijn gegroeid tot meer dan 300.000 bezoekers per dag. 

Het ontwerp is gemaakt door Team CS, bestaande uit Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en van Schooten Architecten en West 8. Eind deze maand wordt bekend of Rotterdam CS een van de zes genomineerden op de shortlist van de Mies van der Rohe Award is. In totaal zijn 420 projecten uit heel Europa geselecteerd, waarvan 21 uit Nederland (zie hier). Rotterdam heeft twee ijzers in het vuur, want naast Rotterdam CS maakt ook de nieuwe Markthal kans om op de shortlist te worden geplaatst.Deel deze pagina