Nieuwe grote muziekprijs voor Lonneke van Straalen

Violiste Lonneke van Straalen (1985) krijgt op 27 oktober in Tivoli/Vredenburg Utrecht de eerste Prix Madeleine Margot uitgereikt. Deze nieuwe jaarlijkse muziekprijs (50.000 euro) is bedoeld als aanmoediging voor ‘grensoverschrijdende’ musici die in hun werk mensen weten te verbinden. 

Naar wie is de prijs vernoemd?

De in Zwitserland geboren en in Den Haag gevestigde pianiste Madeleine Margot (1902-1997). Zij liet haar vermogen na aan de société Gavigniès (vernoemd naar haar cello) om daarmee het muziekleven te bevorderen. Nu dit fonds twintig jaar bestaat, roept het een prijs in het leven om uitzonderlijke musici in staat te stellen hun dromen te realiseren.

Wie komt er voor de prijs in aanmerking?

Gelouterde kunstenaars, musici die het klappen van de zweep kennen en idealen hebben, worden uitgenodigd een plan in te dienen voor het verwezenlijken van een lang gekoesterde wens. Deze aanmoedigingsprijs voor bewezen kunstenaarschap honoreert de musicus die grenzen overschrijdt en mensen verbindt, aldus de website van de stichting. De prijs wordt jaarlijks verleend aan een individueel musicus of een instelling die een musicus vertegenwoordigt om een uitzonderlijk en onderscheidend project uit te voeren. De prijs wordt alleen toegekend indien de laureaat daarmee een zichtbaar (te bezoeken) of tastbaar (concreet) werk van uitzonderlijke kwaliteit kan realiseren. 

Wat wil de stichting bereiken?

De doeleinden van de stichting zijn het bevorderen van muziekeducatie, het behouden en ontsluiten van cultureel erfgoed, de ondersteuning van het Nederlands muziekleven en het bestendigen van de rol van Nederland als een gastvrij land voor musici uit het buitenland. De prijs maakt deel uit van een breed pakket aan activiteiten. 

Waar kennen we Lonneke van Straalen van?

Zij verdiende haar sporen als aanvoerder van vioolsecties in diverse Nederlandse symfonieorkesten. Verder is zij actief in de kamermuziek, was initiatiefneemster en artistiek leider van het kamermuziekfestival  Amerfortissimo en maker van diverse muziektheater voorstellingen voor kinderen. Lonneke is verbonden aan het Nederlands Kamerorkest.

www.gavignies.com

Deel deze pagina