Dudok Kwartet wint prestigieuze Kersjesprijs

Het Dudok Kwartet heeft de Kersjesprijs 2014 (50.000 euro) gewonnen. De jaarlijkse prijs voor uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek wordt op 6 december uitgereikt in het Concertgebouw in Amsterdam. 

Het Dudok Kwartet bestaat uit Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Lotte de Vries (altviool) en David Faber (cello). Het jonge viertal treedt op door heel Europa en heeft inmiddels een indrukwekkende repertoirelijst opgebouwd, met muziek van de 17e eeuw tot nu. Een selectie van uitgevoerde werken valt hier te beluisteren. De jury van de Kersjesprijs roemt de musici vanwege ‘hun intense, gloedvolle spel, dat volledig in balans is met een analytische interpretatie van de partituur. Het kwartet weet door stralend speelplezier het publiek te bereiken en mee te slepen in een intelligente en speelse vertelling van hun muzikale verhaal’.

Willem Marinus Dudok (1884-1974), naar wie het kwartet is vernoemd, was een bekende Nederlandse architect en een groot muziekliefhebber. Hij kwam uit een muzikale familie en componeerde in zijn vrije tijd. ‘Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken’, schreef hij. ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.’

De Kersjesprijs wordt dit jaar voor de zeventiende maal toegekend. Recente winnaars waren Holland Baroque Society, Lendvai Trio, EnAccord, Van Baerle Trio en (in 2013) het Ragazze Kwartet.

Het Kersjesfonds is een van de grootste particuliere stimuleringsfondsen voor cultuur. Het is in 1994 opgericht door de populaire Nederlandse dirigent Anton Kersjes (1923-2004) en diens echtgenote Margreet van de Groenekan. Jaarlijks geeft het fonds 350.000 euro uit aan beurzen en prijzen voor jong talent en de ondersteuning van bijzondere projecten en originele initiatieven. Zo krijgt de jonge Mexicaanse altviolist Dana Zemtsov dit jaar de vioolbeurs, waaraan een geldbedrag van 15.000 euro is verbonden.

Deel deze pagina