Gouden Kalf voor broers Van Warmerdam: 'klasse apart'

Alex en Marc van Warmerdam krijgen het Gouden Kalf voor de Filmcultuur 2016. Met dit speciale eerbewijs lauwert het Nederlands Film Festival (NFF) personen of instanties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. De invloed van Alex van Warmerdam op het denken over filmstijlen en van Marc van Warmerdam over filmproductie in Nederland is bevrijdend en inspirerend, ook voor nieuwe generaties filmmakers, aldus het NFF-bestuur.

De gebroeders van Warmerdam, tot op heden goed voor negen speelfilms, worden een klasse apart genoemd. ‘Alex is niet alleen de regisseur, maar ook de scenarist, acteur, componist en vormgever. Marc slaagt erin het eigenzinnige werk van zijn broer te realiseren en maakt zich daarnaast sterk voor de belangen van de film- en cultuursector. Met hun filmproductiehuis Graniet Film, theatergezelschap De Mexicaanse Hond en muziektheatergezelschap Orkater belichamen zij als geen ander duo de kruisbestuiving tussen film en theater.’ De signatuur van hun filmwerk is volgens het NFF uniek en volstrekt eigen. ‘Beeld, verhaal, decors en taal zijn direct herkenbaar als ”Warmerdamiaans”. Alex’ keuzes voor droge zwarte humor, een gestileerde acteerstijl, hoekige timing én vilein absurdisme in plaats van psychologische onderbouwing kenmerken al hun films. Met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur eert het NFF-bestuur Alex en Marc van Warmerdam voor hun voorbeeldige volharding in het bouwen aan een consistent oeuvre, voor het samenspel tussen een onalledaagse ideeënwereld en nuchtere dadendrang.' 

De uitreiking is, net als die van alle andere Gouden Kalveren, tijdens het Nederlands Film Festival dat van 22 tot en met 28 september plaatsvindt in Utrecht. Eerdere winnaars van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur zijn o.a. Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Paul Verhoeven, Fons Rademakers en Bert Haanstra.


Deel deze pagina