Eerste EYE Prize: Tussen kunst en film

Eind deze maand kiest een internationale jury de winnaar van de eerste EYE Prize, de nieuwe jaarlijkse prijs voor hedendaagse kunst en film. Het is een initiatief van het filmmuseum in Amsterdam en het Britse Patrick & Joan Leigh Fermor Arts Fund. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 pond voor het maken van nieuw werk waarin kunst en film zijn verenigd.

Ten Thousand Waves (2010), video-installatie Isaac Julien

Het grensgebied tussen kunst en film is volwassen geworden, zegt het filmmuseum EYE in een toelichting op de prijs. Een groeiende groep filmmakers maakt zich los uit de bioscoop en komt met multimediale installaties en projecties over vaak meerdere schermen. Kunstenaars als Isaac Julien treden hiermee in de voetsporen van Marcel Duchamp, Luis Buñuel, Hans Richter, Andy Warhol en anderen die het medium film in de vorige eeuw al een museale status gaven. Nu film niet meer weg te denken is binnen de hedendaagse kunsten, is de tijd rijp voor een grote internationale prijs. Deze is bestemd voor kunstenaars die een uitzonderlijk oeuvre aan het opbouwen zijn. Het prijzengeld van 25.000 pond (ca. 31.750 euro) moet gebruikt worden voor het maken van nieuw werk waarin kunst en film samenvallen. Een internationale jury, bestaande uit sleutelspelers uit de wereld van (beeldende) kunst en film, nodigt zelf jaarlijks de kandidaten voor de prijs uit voor een presentatie. EYE zal elke vier jaar een tentoonstelling organiseren met werken van de drie winnaars. De eerste tentoonstelling staat gepland voor 2018. 

De prijs is een initiatief van EYE en het Patrick & Joan Leigh Fermor Arts Fund. Dit fonds is in 2011 opgericht ter ondersteuning van kunstenaars, schrijvers, filmmakers en musici. Patrick Leigh Fermor was een beroemde Engelse auteur. Samen met zijn vrouw, de fotografe Joan Leigh Fermor, waren zij grote liefhebbers en supporters van de kunsten. Eind januari wordt de naam van de winnaar bekendgemaakt, de prijsuitreiking is in april bij de viering van het driejarig bestaan van het filmmuseum.


Deel deze pagina