Gerard Soeteman krijgt Gouden Kalf voor de Filmcultuur

Scenarioschrijver Gerard Soeteman (81) krijgt op 20 september het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uitgereikt. Hij schreef onder andere het scenario voor Nederlandse filmklassiekers als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977), De Aanslag (1986) en de meer recente succesvolle film Zwartboek (2006). Hij werkte vaak samen met Paul Verhoeven, met wie hij nu aan Blessed Virgin (2018) werkt.

Het Gouden Kalf voor de Filmcultuur is in 1981 het leven geroepen om personen of instanties te eren die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Volgens het bestuur van het Nederlands Film Festival overstijgt Soetemans werk meerdere decennia. ‘Hij stond aan de wieg van vele grote succesvolle films en evenveel grote, nationale en internationale carrières van de medewerkers van die films. Hij was het bed, het matras waarop de anderen konden liggen, staan, springen en zo hoog konden reiken.' Met de uitreiking wordt tevens het belang van scenarioschrijvers onderschreven. 'Een goede film begint met een goed verhaal, en een goed verhaal begint bij de scenarioschrijver. Zij zijn de stille kracht achter het succes van grote films. Dat heeft Soeteman, zonder wie films als Turks Fruit of Soldaat van Oranje nooit zo vol impact waren geweest, meerdere malen bewezen. Hij is een meester in het schrijven van goede verhalen en een voorbeeld voor alle filmmakers.'

Eerder ging het Gouden Kalf naar onder anderen Alex en Marc van Warmerdam, Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer, Robby Müller, Louis van Gasteren, Paul Verhoeven, Johan van der Keuken, Fons Rademakers en Bert Haanstra.


Deel deze pagina