Eerste EYE Prize voor Duitse kunstenaar Hito Steyerl

De eerste EYE Prize is uitgereikt aan de Duitse filmmaker, videokunstenaar en schrijver Hito Steyerl (1966). Aan deze nieuwe jaarlijkse prijs op het grensvlak tussen kunst en film is een geldbedrag van 25.000 pond verbonden. Het werk van Steyerl is regelmatig te zien in Nederland, onder meer op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. Vorig jaar had zij een grote solo-expositie in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

De EYE Prize is een samenwerking tussen het EYE Film Instituut Nederland en het Britse Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund. Het initiatief is bedoeld om kunstenaars en filmmakers te ondersteunen die op een bijzondere manier bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen kunst en film. Het werk van Steyerl is daar een duidelijk voorbeeld van, aldus de internationale jury onder voorzitterschap van Sandra den Hamer, directeur EYE . ’Steyerl is een van die filmmakers die onze door en door geglobaliseerde en gedigitaliseerde wereld bijzonder scherp waarneemt. In haar werk verkent ze op baanbrekende manier de taal van het nieuwe digitale tijdperk. Ze onderzoekt, stelt vragen en maakt die taal tot onderwerp van discussie. Ze bevraagt de impact die internet en digitalisering hebben op het alledaagse bestaan. Door haar gebruik van alle mogelijke en uiteenlopende audiovisuele technieken is Steyerl een essayistisch filmmaker en kunstenaar par excellence.’  

Hito Steyerl is een van de meest besproken kunstenaars die vandaag de dag werkzaam zijn op het gebied van het bewegend beeld. In haar werk overschrijdt ze moeiteloos de grenzen tussen film en beeldende kunst en theorie en praktijk. Kijktip: een interview met Steyerl over haar project Free Fall (2010), waarin zij aan de hand van beelden van een vliegtuigenkerkhof in de woestijn van Californië de economische crisis belicht. Verder is op vimeo.com haar eerste film te zien: November (2004).

Deel deze pagina