Ontwerpprijs voor alternatief wegwerpluier

De New Material Award (15.000 euro) is toegekend aan Julia Veldhuijzen van Zanten (1987). De oud-student van de Design Academy Eindhoven ontwierp absorberende onderkleding van wol en zijde als alternatief voor de wegwerpluier. De jury ziet in haar afstudeerproject een even praktische als esthetische oplossing voor de problemen van incontinentie.

Julia Veldhuijzen van Zanten richt zich met haar Protective Underwear op de emotionele en ecologische impact van een veel voorkomend probleem: wereldwijd moet één op de vier vrouwen en één op de acht mannen omgaan met een ernstige of lichtere vorm van incontinentie. Zij liet zich inspireren door het feit dat steeds meer ouderen zo lang mogelijk onafhankelijk willen blijven. De bestaande wegwerpluiers bieden weliswaar een praktische oplossing, maar produceren een enorme afvalberg en zijn tevens verre van esthetisch. Protective Underwear is volgens de jury met veel finesse gemaakt; het is geen hulpmiddel, maar een hoogwaardig kledingstuk. ‘Het ontwerp straalt klasse uit, een zeker plezier; kwalificaties die niet snel geassocieerd worden met alle tot nu toe bekende oplossingen voor incontinentie.’

De New Material Award is een tweejaarlijkse prijs voor ontwerpers, kunstenaars en architecten. De focus ligt hierbij op de ontwikkeling van nieuwe materialen en hun toepassing. Om onderzoek verder te stimuleren, is er ook een New Material Fellow in het leven geroepen. Deze werd in de wacht gesleept door Roos Meerman. Zij ontwikkelde een techniek om 3D-printtechniek op een efficiëntere manier in te zetten en krijgt nu de gelegenheid haar idee nader te onderzoeken.

Alle genomineerde ontwerpen zijn tot en met 4 januari te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.


Deel deze pagina